Jóga je skvělá pro každého! Poradíme, jak najít ten správný typ!

Jóga je skvělá pro každého! Poradíme, jak najít ten správný typ!

Chcete posílit tělo, ale zároveň si při cvičení vyčistit i mysl? Jóga nabízí oboje. Navíc nevadí, pokud vás trápí nějaká zdravotní problém. Teď už si jen vybrat cvičení na míru.

Může ji cvičit každý

Na józe je super, že si ji můžete přizpůsobit vlastním potřebám, ale i vašemu věku. Cvičit se dá ve dvaceti, ale stejně tak dobře s ní můžete začít třeba okolo sedmdesátky. A nebo sebou vzít i děti. Ještě než se tedy pustíte do cvičení, odpovězte si na otázku, co od něj očekáváte. Chcete zhubnout, posílit svaly, protáhnout se, nebo se naopak zklidnit a soustředit se více na své tělo? Podle toho pak zvolte i typ cvičení. Není totiž jen jedna jóga, ale existuje hned několik tipů:

 

Hatha jóga pro začátečníky

Tento druh jógy se hodí pro ty, kteří s ní teprve začínají koketovat. Naučíte se totiž perfektně nejen všechny pozice, ale především i práci s dechem, která je stěžejní. Toto cvičení se může zdát jako pomalejší, ale i tak je dost náročné. Takže se nenechte oklamat dřív, než se do hatha jógy pustíte.

Něco dynamičtějšího

Pokud hledáte něco svižnějšího, co vám pomůže třeba i zhubnout, pusťte se do power jógy. Při tomto cvičení střídáte asány velmi rychle a brzy se zapotíte. Podobně fyzicky náročnější je i ashtanga jóga, která se však hodí pro pokročilejší. Střídání asán má v tomto případě přesně dané pořadí a je kladen větší důraz na rytmus dýchání. Podobná, avšak více plynulejší je i vinyasa jóga.

 

Hormonální jóga

Trápí vás bolestivá menstruace, problémy s početím, nebo příznaky menopauzy? V tom případě je pro vás hormonální jóga to pravé. Cvičení a dýchání je zaměřeno vnitřní orgány a pomáhá vyrovnávat hladinu hormonů v těle. Více se o hormonální józe dozvíte v tomto článku. Podobné cvičení se skrývá i pod názvy tantra či kundalini jóga. A pokud zrovna čekáte miminko, je pro vás vhodná gravid jóga.

 

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1