10 důvodů, proč začít sportovat. Zn. Hned teď!

10 důvodů, proč začít sportovat. Zn. Hned teď!

Sport vám nic neříká? A není to škoda? Pohyb, ať už si zvolíte jakýkoliv, má pozitivní účinky nejen pro vaše tělo, ale i psychiku. Není nutné hned zdolávat maratony nebo zvedat velké váhy, bohatě stačí najít si aktivitu, díky níž se zbavíte bolesti zad, vyčistíte si hlavu, anebo bude důvodem, proč se potkávat se svými přáteli. A pokud vám ani tyto argumenty, proč začít cvičit, nestačí, tady jich máte dalších 10!

1. Krásné tělo

Pravidelným sportováním opravdu zapracujete na své postavě a časem se i dopotíte k vysněným křivkám nebo svalům. K tomu, abyste dosáhli váhového úbytku, stačí jen třicet minut pohybové aktivity denně. Každá sekunda pohybu se počítá a každá vás přibližuje k postavě podle vašich představ.

2. Elixír mládí

Pokud budete pravidelně sportovat, máte jistotu, že se takové aktivity budou velkou měrou podílet na udržení vaší skvělé fyzické kondice, ale také tím docílíte zpomalování stárnutí. Zaženete rizika vzniku určitých chorob, a to včetně těch duševních, a oddálíte také vznik vrásek.

3. Endorfinová vzpruha 

Jestliže vás nemotivují shozená kila, sportujte proto, že si zajistíte pravidelný přísun skvělé nálady a úsměvu na tváři. Inspirujte se v našem předchozím článku Nechte vyplavit endorfiny!

4. Stop stresu 

Tento bod jde ruku v ruce s bodem tři. Sportování odvádí pozornost od každodenních problémů a zlepšuje sebevědomí. Zvýšení tělesné teploty v důsledku cvičení vede ke snížení svalového napětí a k novým přenosům mezi neurotrasmitery. A proto sportujte. Žádná depka vás pak jen tak nedohoní.

5. Srdce jako zvon

Základem všeho je naše zdraví. A to si musíme hýčkat celý život. Pohyb, a to i ten nejmenší, prospívá našemu srdci. Cvičení totiž snižuje hladinu LDL cholesterolu, který zodpovídá za kornatění tepen. Kromě toho redukuje krevní tlak, zlepšuje citlivost na inzulin, zlepšuje funkci srdečního svalu a snižuje riziko vzniku krevních sraženin.

6. Zdravé a silné kosti

Sportovat znamená předcházet osteoporóze. Právě chůze, běh nebo posilování jsou proti této nemoci tou nejlepší prevencí. A že už máte na osteoporózu náběh i věk? Nevadí. Doplňujte potřebné dávky vápníku a zahajte aktivitu třeba rychlou chůzí.

7. Lék proti únavě

Slyšeli jste o tzv. chronickém únavovém syndromu? Jedná se o nevysvětlitelnou únavu, které se nezbavíte ani po mnohahodinovém spánku. Léky ale nejsou jediným řešením, jak se únavy zbavit. Odborníci jako součást komplexní léčby doporučují právě sportovní terapii, která má zmírnit únavu i další příznaky tohoto syndromu.

8. Pohodové těhotenství

Podle průzkumu amerických vědců, kteří se zaměřili na těhotné ženy sportující, a naopak ty, které nesportují, se došlo k závěru, že první skupina dosáhla lepší funkce srdce a plic, ženy se nepotýkaly s únikem moči v průběhu těhotenství, ale také se jim snížilo riziko deprese nebo cukrovky. Ale pozor, těhotné ženy nemusejí běhat dlouhé štreky nebo zvedat těžké činky. Bohatě postačí procházky, těhotenské cvičení nebo třeba plavání.

„V našem fitness centru Form Factory cítíme vyšší nárůst zájemkyň o cvičení v těhotenství. Já sama jsem si z toho důvodu doplnila svou praxi o cvičení s budoucími maminkami, kde se zaměřuji kromě klasického cvičení také na důkladnou přípravu na porod,“ dodává trenérka Martina. 

9. Stop menopauze 

Sportující ženy se mohou vsadit, že díky pravidelnému pohybu utečou nepříjemným pocitům a změnám v období menopauzy.

10. Prevence rakoviny

Nejméně pětatřicet procent úmrtí na rakovinu je způsobeno nadváhou a nedostatkem aktivity, ukázal výzkum americké univerzity. Sport pomáhá lepšímu trávení jídla, které je zase ideální prevencí rakoviny tlustého střeva. Obézní lidé také produkují větší množství inzulinu, který rovněž zvyšuje riziko růstu nádorů.

Nejlepší cvičení pro začátečníky

Pokud jste dočetli až sem, motivace měla úspěch. A tak je ideální prostor vybrat si sport svého srdce. Takový, který si opravdu zamilujete a budete dělat s radostí. To je totiž alfou a omegou budoucího úspěchu. Zamyslete se, co vás bavilo jako malé děti nebo jaký sport by vás lákal. Zhodnoťte své fyzické dispozice a hurá do toho!

Rad, jak začít cvičit, je nespočet. Pamatujte, že není ostuda ptát se, nechat si opravit například držení tenisové rakety nebo postavení těla při posilování, nebo zkoušet. Dělejte malé kroky, snažte se „nepřepálit“ start a nikdy se do sportu nenuťte. Sport má být především radost.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1