Sportovat se dá i v chladu a zimě. Nenechte se ovládnout leností!

Sportovat se dá i v chladu a zimě. Nenechte se ovládnout leností!

Také patříte k lidem, kteří do podzimu pravidelně běhají a sportují, ale s příchodem chladných dnů uloží kecky do botníku a vytáhnout je zase až na jaře? To je ale velká škoda – pohyb na čerstvém vzduchu totiž otužuje imunitu, dodává potřebnou energii a navíc se při něm mnohem lépe a rychleji odbourávají nadbytečná kila.

Je celkem pochopitelné, že se vám nechce ven, když za okny fouká a mrholí a teploty se drží jen pár stupňů nad nulou. To však není důvod, proč byste měli přestat s aktivním pohybem. Jde jenom o to překonat lenost, což je pravděpodobně ta největší překážka zimního sportování. Neboli, jak se říká, všechno začíná v hlavě.

Dobré boty, to je základ

Pokud se přece jen rozhodnete vyběhnout ven, myslete na to, že si k tomu musíte nachystat správné vybavení. V zimě vás mohou odradit mokré či namrzlé cesty, na kterých můžete uklouznout, nebo se vám mohou nepříjemně promáčet boty. Běhejte proto po okruzích, které dobře znáte, a pořiďte si kvalitní běžeckou obuv s protiskluzovou podrážkou a goretexovou membránou (tenká vrstva ze speciálního materiálu, která podporuje prodyšnost, nepromokavost a větruvzdornost), aby vás žádná mokrá tráva, kaluže nebo bahno nezaskočily.

Nejvíc tepla uniká hlavou

Dalším důvodem, proč se nám v zimě nechce moc hýbat, jsou nízké teploty. Proto se vyplatí promyslet si předem jednotlivé vrstvy oblečení. Pro běhání v přírodě v chladnějším počasí je nejdůležitější první vrstva, která odvádí pot od těla a současně příjemně hřeje. Nezapomeňte ani na svrchní bundu, která vás ochrání před větrem a deštěm (vynikající jsou například softshellky). Jakmile teploty klesnou pod deset stupňů, přidejte ještě čelenku nebo čepici, nejvíc tepla totiž uniká hlavou, a také rukavice. Pokud se rozhodnete proběhat celou zimu, určitě vám přijde vhod i čelovka a různé bodovky, které se připevňují na ruce, nohy nebo na hrudník, a samozřejmě nezbytné reflexní odrazky.

Počáteční chlad brzy zmizí

Běžíte už dvacet minut, ale ještě pořád jste se nezahřáli? Tím se nenechte odradit, to je naprosto v pořádku. Správně byste totiž měli cítit chlad až do druhého kilometru. Po této době se už tělo zahřeje. Proto vydržte a nevzdávejte to. Pocit chladu hraje ve váš prospěch – pomáhá s odbouráváním nadbytečných kilogramů. Pokud tedy na začátku snesete trochu zimy a nepohodlí, budete snadněji a rychleji hubnout. Nesnažte se ale lámat rekordy. Lepší víc kratších běhů, než jeden maraton. A když se vám zrovna nechce běhat, jděte se alespoň projít. Zvolte však svižnější tempo.

Stačí i hodinka na svahu

Toužíte po větší porci adrenalinu? Vyrazte si na sjezdovky nebo na běžky. Horský vzduch je jako zázračný elixír. Neznamená to ale, že musíte na svazích dovádět od rána do večera. Stačí i hodina denně a k tomu malá procházka, a tělo dostane všechno, co potřebuje. Stejně dobré je i bruslení, při kterém si důkladně protáhnete všechny svaly a příjemně se unavíte.

Nechoďte ven s mokrou hlavou

Stále si myslíte, že studené počasí není nic pro vás? Ani tak nemusíte v zimě zahálet. Vyrazte do kryté sportovní haly a vyberte si nějakou sálovku dle svého gusta. Tady žádná klimatická omezení neplatí. Pouze u aktivit, při kterých se pohybujete na zemi na podložce, je dobré si zjistit, zda je v tělocvičně dostatečně teplo. Určitě si pro jistotu přibalte mikinu a ponožky. A pokud se budete před odchodem z haly sprchovat, pečlivě si vysušte vlasy. Vyrazit s vlhkou kšticí na mráz rovná se koledovat si o nemoc. Tělo ošetřete hutným krémem a raději ještě chvilku počkejte, než vyrazíte směrem k domovu. Dejte si třeba u baru na cestu zázvorový čaj...

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1