Začínáme cvičit po nemoci

Začínáme cvičit po nemoci

Každá rýma, kašel, natažený sval nebo lehčí zranění je pro cvičícího jedince utrpení. Znamená to dát si pauzu nejen v době onemocnění, ale i nějaký čas po něm. A někdy to jsou doslova nervy. Rozum říká, že pár dnů rekonvalescence by to ještě chtělo. Tělo a mysl, kterému chybí pohyb, zase vybízí k pořádné aktivitě. Kdy je ideální začít po nemoci znovu cvičit?

Pro mnoho lidí je sport cesta k lepší kondici a způsob, jak se zbavit napětí a stresu. Když nemůžou delší dobu vybít negativní energii sportem, mohou být napružení. Během pohybu se vyplavuje řada hormonů zlepšujících náladu a teď jsou v situaci, kdy to nejde. Dobrá nálada přirozeně klesá. Hned, co zaznamenají náznaky zlepšení, vrhají se často do cvičení ve snaze rychle dohnat ztrátu kondice.

Zachovejte klid

Se cvičením po nemoci je to stejné jako se spánkem. Tak jako není možné naspat si pár hodin do zásoby nebo spánkový deficit dohnat o víkendu, nelze si třítýdenní nucenou pauzu kompenzovat víkendovým drillem. Nezáleží, jestli je to pro vás znamená vyrazit na 20 km okruh na běžkách, dát si pěší výlet na řádný kopec nebo silový trénink. Tělo vám to vrátí. Možná ne hned, ale jednou ano.

Při posuzování, jestli už přišla ta správná doba na cvičení po nemoci je podstatné, proč jste se vlastně nehýbali. Skolila vás lehká až střední viróza? Tělo bylo pod útokem viru a váš imunitní systém měl, co dělat, abyste to odnesli „jenom“ rýmou, škrabáním v krku a lehčí teplotou. Po pár dnech nosní sliznice splaskne, rýma se spustí a teplota klesne. Oproti tomu, jak jste na tom byli ještě několik dní nazpět, se můžete cítit famózně a plní energie. Imunitní obrana, ale potřebuje nějaký čas, aby se vzpamatovala a mohla vás dál chránit. Proto není dobré hned pokoušet štěstí a vrhat se do cvičení, jak jste byli zvyklý. Zaprvé vám to nepůjde a ani zdaleka nepodáte standardní výkon. Zadruhé si koledujete o recidivu a návrat do peřin.

Pohyb zapojujte pozvolna

Zachovejte proto klid a po každém týdnu indispozice, obzvlášť pokud jste měli zvýšenou teplotu, si dopřejte minimálně týden rekonvalescence. Při nemocech jako angína, záněty průdušek nebo dutin si to můžete i protáhnout. Při menších rýmičkách bez teploty si čas můžete naopak zkrátit, ale i tak by nástup cvičení po nemoci měl být pozvolný. Když jste zvyklý běhat, začněte svižnějšími procházkami. Dobrá je i lehká jóga, pilates nebo cvičení na míči. Troufnout si můžete také na lehčí posilování, ale snižte hmotnost závaží na půlku, nebo si vezměte lehčí odporovací gumy. Vyvarujte se extrémních zátěží a domácích kardio tréninků, kdy se z vás doslova lije pot.

Vyvrknutý kotník? Dopřejte si čas

Zcela jiná situace je u vyvrknutých kotníků, natažených svalů a dalších drobných pohybových zranění.

I zde je důležité začínat pozvolna ale až ve chvíli, kdy budete cítit, že je sval nebo kloub připravený na zátěž. Při brzkém návratu můžete mít tendenci dávat více váhy na zdravější nohu nebo cvik „šmelit“ zapojováním jiných svalů na jedné a na druhé straně těla. Můžete třeba došlapovat více na pravou nohu, protože jste měli vyvrknutý levý kotník a podvědomě jste mu začali ulehčovat. Levý kotník už je dávno v pořádku, ale zlozvyk zůstal, aniž byste si to uvědomovali. Takové návyky mají řadu důsledků, které se zpětně jen obtížně odstraňují.

Dopřejte si vitaminy

Pokud ležíte s nějakou tou virózou nezvykle často, zapřemýšlejte nad svým jídelníčkem. Je v něm dost základních živin, minerálů a vitaminů? Poraďte se s někým, kdo vám pomůže nastavit odpovídající jídelníček. Vyvážená strava bohatá na vitaminy, živiny a dostatek kvalitního spánku je základním pilířem, jak předejít běžným nemocem.

Pár tipů k tomu přinášíme i zde:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1