Aktivní sportovní sezóna začíná - zabraňte úrazům, pečujte o svaly a klouby

Aktivní sportovní sezóna začíná - zabraňte úrazům, pečujte o svaly a klouby

S tím jak se otepluje, řada lidí začíná sportovat. Jiní se přesouvají z fit center do parků a na venkovní sportoviště. Pokud ale celý rok nic neděláte, můžete se lehce zranit nebo si natáhnout nějaký ten sval. Snažte se věnovat svému tělu po celý rok nebo aspoň zahajte přípravy na sport o něco dříve, než se začnete aktivně pohybovat.

Posilujte svaly v okolí kloubů

Začněte zlehka a postupně. Není dobré svalům a kloubům hned naložit plnou dávku. První oboje dobře zahřejte a nastartujte. Cíleně se soustřeďte na svaly v okolí kloubů a snažte se je co nejlépe připravit na zátěž. K tomu vám poslouží jednoduché cviky jako kmitání rukama a nohama. Dělejte krouživé pohyby rukou i nohou a všechny končetiny různě zvedejte, krčte a natahujte.

Naučte se pravidelnému pohybu

Je potřeba si pohyb zažít a zvyknout si na něho. Jakmile začnete dělat nějaký sport pravidelně, bude vám chybět, když ho nebudete mít. K udržování svalů a kloubů můžete provozovat třebavnordic walking. Jde o nenáročný pohyb se speciálními holemi. Díky němu se navíc podíváte na krásná místa a poznáte spoustu přírodních krás. Pomáhá také k lepší psychické pohodě, posiluje imunitu a odbourává napětí. Pokud z nějakého důvodu nemůžete tento sport praktikovat, choďte alespoň vícevpěšky. Jestli nemáte ve zvyku mít nějaký pohyb celoročně, pokuste se začít hýbat alespoň několik měsíců před aktivní sezónou.

Zdravá a vyvážená strava

Jste to, co jíte, není jen obyčejná fráze. Opravdu to platí. Vaše strava by vyvážená s dostatkem bílkovin, sacharidů i tuků, doplněno o vlákninu. Zbytečně se nepřejídejte a jezte raději více menších porcí. Guláš ze šesti knedlíky bohužel do takového jídelníčku úplně nepatří. Avšak když se budete stravovat uváženě a pak si jednou za čas dáte nějaké tučnější jídlo, nic tím nepokazíte. Zdravá strava by však měla být na vašem stole po většinu času. Ideální je zařadit mořské ryby (obsahují prospěšný vitamín D a navíc zdravé Omega 3 mastné kyseliny), omezit bílé pečivo a v ideálním případě i kouření a pití alkoholu. Pokud chcete klouby podpořit i jinak, zvažte užívání kvalitních doplňků stravy. Kloubům svědčí zejména vitamín D3 a K2 a nebo přípravky specializované přímo na klouby a pohyb. Vybírejte takové, kde je vápník získáván z mořských zdrojů, neboť je pro tělo snáze vstřebatelný.

Pryč s přebytečnými kily

Zbavte se tuku, který je ve vašem těle navíc. Nadváha klouby nadměrně zatěžuje a navíc kvůli ní přichází řada nemocí. Nikdy není pozdě začít sportovat, zdravě jíst a shazovat. Cvičení je možné v každém věku! Není na co čekat, s přibývajícím věkem a hormonálními změnami to jde zpravidla hůř. Pokud se snažíte dlouho a bez efektu, zkuste vyhledat odborníky na jídelníček a pohyb. Pokud už trpíte těžší formou obezity, může být variantou i bariatrická operace, která tělu odlehčí. Stále je však mnoho práce i na vás. S ubývajícími kily se budete cítit výrazně lépe, sníží se pocity únavy a vaše klouby, kosti i vnitřní orgány vám opravdu poděkují.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1