Udělejte doma dětem tělocvičnu

Udělejte doma dětem tělocvičnu

Zajistit dětem v zimě, nebo v době karantény dostatek pohybu, není snadné. A víte, jak to pak dopadá. Nevybouření potomci div nelezou po stropě. Zkuste jim doma zařídit malou tělocvičnu.

Každé dítě potřebuje pohyb

Ty malé ve věku kolem 3 let, by měly být aktivní většinu dne, od 6 let pak alespoň hodinu denně. A navíc, co si budeme povídat, aktivnější jedince je těžké vůbec udržet na chvíli v klidu. Aby vám tedy v době, kdy třeba venkovním aktivitám nepřeje počasí, nezbořili pokojík, nasměrujte jejich energii správným směrem. Vytvořte jim doma takové prostředí, kde se vyřádí a navíc udělají i něco pro své tělo.

Těm nejmenším stačí málo

Pokud máte malé děti (cca 3 roky a méně), vystačíte si doma s vlastnoručně postavenou opičí dráhou. Skvěle poslouží skládací prolézací tunel, případně prolézačka ze židlí, které se musejí podlézt, či přelézt. Polštáře poházené na zemi mohou představovat kry, na které děti skáčou. Fantazii se meze nekladou. Použít se dá takřka každý kousek nábytku. Hry můžete obohatit ale třeba i o houpací křeslo a jiné balanční pomůcky, jako jsou například velké míče.

Zpestření nabídne i pomůcka navržená pediatričkou Emmou Piklerovou, takzvaný trojúhelník Piklerové. Jde o dřevěný trojúhelník s žebřinami a skluzavkou. Dětem umožňuje rozvíjet stabilitu a hodí se již pro ty nejmenší. Díky němu samy objevují své pohybové schopnosti. Navíc není potřeba nikam kotvit či přidělávat, jen volně položit na zem.

Podobně malé děti ocení i bezpečnou dřevěnou houpačku, která „stojí“ jednoduše na zemi a když ji obrátíte, rázem se stane prolézacím mostem. Anebo duhou, chcete-li. Houpačka se totiž vyrábí i v řadě barevných kombinací a nabízí tak prostor pro dětskou fantazii. Dětem ale především poslouží k rozvoji rovnováhy a posílení svalů.

Výbava pro větší děti

Zabavit starší potomky a nalákat je k pohybu je někdy složitější. Proto je potřeba se snažit jim alespoň trochu kápnout do noty. Naštěstí se nabízí celá řada domácích cvičebních pomůcek:

Gymnastické kruhy – Jistě si každý vzpomene, jak jsme se jako děti těšily na tělocvik, když se cvičilo na kruzích. Dá se na nich houpat, přitahovat a dělat všemožné „vylomeniny“. Před jejich pořízením počítejte s tím, že je kruhy někam potřeba upevnit. Buď do stropu, pokud je natolik nosný, či použít jiný závěsný systém. Hodí se pro děti od tří let a pomohou i tam, kde se objevil nějaký pohybový problém. Posilují svalovou sílu, obratnost, ale i vytrvalost a stabilitu.

Šplhací lano s uzly – Můžete ho použít jako cestu například na palandu, nebo jen volně zavěsit v pokoji. Doporučuje se pro děti starší tří let. Uzly jim pomohou v začátcích. Může ale posloužit i dospělým, protože výrobci uvádějí nosnost až 120 kilogramů.

Lezecká stěna – Stačí pořídit speciální lezecké úchyty, které lze přimontovat buď na zeď, ale pro menší děti třeba i z boku palandy. Pro ty nejmenší je pak vhodné, pokud je stěna nakloněná, aby se na ní zvládly udržet. Pod stěnu neumisťujte žádný nábytek a myslete i na ten, který je v jejím okolí. Pod stěnu se hodí něco měkkého, například žíněnka, pro případ pádu.

Žebřiny – Klasika, která ale nikdy nevyjde z módy a je stále stejně funkční. Děti se na žebřinách mohou protahovat, ale i posilovat. Hodí se pro děti od tří let výše, aby se již dokázaly udržet. Dnes jsou navíc k dostání i v designovém provedení a obohatí pokoj o zajímavý prvek.

Snažíte se i vy motivovat své děti k pohybu? Pak pamatujte na to, že nejlépe pomáhá jít jim vzorem. Třeba i tím, že domácí opičí dráhu překonáte spolu s nimi.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1