Kdy vám s hubnutím může pomoci operace?

Kdy vám s hubnutím může pomoci operace?

Blíží se období plavek a všude se to hemží radami o hubnutí pro krásu. Jenže pro vás je boj s kily již otázkou zdraví! Přesto se vám nedaří stále shodit, ač se snažíte sebevíc. V některých případech totiž tělo již odmítá spolupráci. Právě v tomto případě je vhodné zvážit bariatrickou operaci. Co to obnáší?

Proč a kdy se zabývat operací žaludku

Bariatrickou operaci by měli zvážit zejména lidé, kteří trpí extrémní podobou obezity (III. stupeň obezity) = BMI více než 40 a nebo ti, kterým obezita (např. II. stupně, BMI více než 30) způsobuje řadu zdravotních potíží. Spolu s obezitou je totiž tělo velmi přetíženo a obvykle člověk čelí řadě problémů: vysoký krevní tlak, poruchy spánků, metabolický syndrom, pálení žáhy, psychické potíže, potíže s klouby, cukrovka II. typu či bércové vředy. Zvedá se i riziko infarktu či cévních onemocnění. Operace žaludku snižuje riziko úmrtnosti na choroby související s obezitou až o 40 %. Zajímavostí je, že operace jsou plně hrazeny pojišťovnami. Problematikou se zabývá řada odborných pracovišť, kde je možné svůj stav konzultovat.

Před ...

Před samotnou operací musí kandidát na operaci podstoupit řadu vyšetření. Konkrétně je řeč o návštěvě obezitologie, ale třeba i psychologa. Jestliže ten zjistí, že za vaší váhou stojí nějaké psychické problémy, je nutné nejprve řešit tuto oblast. Mnoho lidí totiž zajídá své trápení a v takovém případě by operace dlouhodobě problém obezity neřešila. Součástí přípravné fáze je také výživové poradenství a představení kroků a pravidel, které by měl pacient dodržovat po operaci, aby změna byl udržitelná.

... a po

Bezprostředně po operaci je nutné dodržet několikatýdenní dietu. I poté by však pacient měl aktivně pečovat o své zdraví - dodržovat zdravý jídelníček, velikost porcí a počet jídel, a hýbat se úměrně svému věku a zdravotnímu stavu. Operace je „jen“ jakousi velmi efektivní berličkou na cestě ke zdraví a elegantnější postavě. Práce s udržením váhy je plně v rukou (a životním přístupu) daného člověka. Součástí fáze „po“ je také otázka převislé kůže. Ta se v případě potřeby dá pomocí plastické chirurgie upravit.

„Jen“ kousek žaludku

Bariatrických operací existuje celá řada. Dříve se nejčastěji volila takzvaná bandáž, kdy se na žaludek navlékl speciální kroužek. Časem se však ukázalo, že tento zákrok ztrácí na efektivitě. Proto se dnes žaludek buď zmenší a vytvoří se z něj jen jakási trubice (tzv. tubulizace). V tom případě toho člověk sní méně, ale zároveň dojde k odstranění té části, která produkuje hormon hladu. Člověk pak tedy musí jíst častěji menší porce a navíc ho nepřepadají návaly vlčího hladu. Další možností je bypass. Žaludek se rozdělí na dvě části, z nichž z menší (horní) části putuje potrava rovnou do tenkého střeva a druhá (dolní) se deaktivuje. Operace se provádějí laparoskopicky a zanechají tak pouze miniaturní jizvy.

Naděje i pro diabetiky

K problémům s obezitou se většinou dříve či později přidávají i potíže s diabetem II. typu (téměř u 80% obézních lidí se objeví i cukrovka). Z nejnovějších výzkumů vyplývá, že právě bariatrické operace dokážou na tomto poli hotové zázraky. Je to dáno nejen tím, že pacient shodí přebytečná kila, ale především žaludeční bypass dělá tělo opět citlivější na inzulín. Pomáhá tak snižovat hladinu cukru v krvi a předcházet rozvoji diabetu a s ním spojenými komplikacemi (neuropatie atd.). U řady pacientů po operaci dokonce vymizí příznaky cukrovky a je možné časem vysadit léčbu.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1