Součástí léčby diabetu mohou být i omega-3

Součástí léčby diabetu mohou být i omega-3

Záludná nemoc, která nebolí, vede však k rozvoji mnoha závažných komplikací a představuje šestou nejčastější příčinu úmrtí ve světě – to je diabetes. Obávaná diagnóza, která se v současné době týká téměř 900 000 Čechů, je zákeřná i tím, že se pouze vzácně objevuje samostatně. Většina cukrovkářů se potýká také s nadváhou, hypertenzí a zvýšenou hladinou cholesterolu. Z toho plyne jediné – diabetes vážně ohrožuje srdce a cévy!

Zvýšené hodnoty glykémie (koncentrace cukru v krvi) narušují celou řadu fyziologických procesů, které tepny a cévy chrání před tvorbou aterosklerotických plátů a brání rozvoji aterosklerózy (kornatění tepen). A právě toto onemocnění může za určitých okolností způsobit infarkt nebo mrtvici. Diabetici jsou mnohem častěji ohroženi i srdečním selháním nebo ischemickou chorobou srdce (nedokrvení části srdečního svalu) a také končetin (nedostatečné prokrvování nohou), což může mít za následek amputaci.

Nezapomínejte na tuky, ale volte pečlivě

Jediným účinným řešením je včasná a komplexní léčba (samotného diabetu a zároveň všech přidružených komplikací). Její nedílnou součástí je zdravý životní styl – vhodná fyzická aktivita, udržování optimální tělesné váhy, pravidelná kontrola krevního tlaku, glykémie a hladiny cholesterolu a v neposlední řadě úprava jídelníčku. Pro optimální hladinu glykémie je důležitá pestrá vyvážená strava a pravidelnost v jídle. Je třeba dbát zejména na dostatečný příjem komplexních sacharidů (brambory, obiloviny, luštěniny, zelenina, celozrnné výrobky, hnědá rýže), kvalitních bílkovin (libové maso, ryby a mořské plody, tvarohy, jogurty, vejce, tvrdé a přírodní sýry do 30 procent tuku v sušině) a rovněž tuků, které by měly tvořit cca 1/3 doporučeného denního energetického příjmu. Nejsou ovšem tuky jako tuky. Dejte přednost těm, které obsahují prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ty udržují v kondici naše srdcemozek a regulují krevní tlak. Kde je najdete?

Dejte si každý týden ke svačině zavináče

Bohatým zdrojem jsou především tučné mořské ryby (losos, makrela, sleď, tuňák, sardinky, halibut, herink) a mořské plody. Ale ruku na srdce – jak často se ocitnou na vašem talíři? Pouze výjimečně? Pak vašemu organismu budou zřejmě chybět omega-3. Ideální je koupit jednou týdně čerstvou nebo mraženou rybu a jednou až dvakrát za týden zařadit některý z rybích výrobků (sleďové saláty, zavináče, sledě v aspiku apod.). Omega-3 najdete také v hovězím mase, lněném semínku, vlašských ořeších, sýru ze sojových bobů, chia semínkách, mléčných výrobcích, růžičkové kapustě, květáku, mořských řasách  a kvalitních rostlinných olejích lisovaných zastudena (zejména konopném a lněném). Jedním z možných způsobů, jak vyřešit tento nutriční deficit, je také pravidelná konzumace rybího oleje a nebo kvalitních doplňků stravy (zde ale pečlivě zkontrolujte výši účinných látek DHA a EPA, která o kvalitě výrobku rozhoduje).

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1