Nordic walking
Nordic walking, neboli v překladu severská chůze, je moderní trend ve sportování pro všechny věkové kategorie. Severská chůze prospívá vašemu tělu a zaměstnává všechny svaly těla, tudíž je považována za velmi přínosnou, a to ať už je vám 15, 40 nebo 80 let.

Severská chůze pochází z Finska, ale postupem času se stala oblíbenou nejen v severských státech, ale i v celé Evropě a zámoří. Jedná se o chůzi se speciálními sportovními holemi, které pomáhají jak ke správnému držení těla, tak k tomu, abychom zaměstnali při chůzi i paže a záda. Severská chůze je ve Finsku považována za lidový sport. Vyvinula se z ní také celá řada dalších sportů jako je Nordic Blading, Nordic Snowshoeing nebo Nordic Running.

Nordic walking je jedna z aktivit, kterou lékaři také doporučují při rehabilitaci osob se srdečním onemocněním nebo při léčbě obezity. Uvádí se, že při severské chůzi zaměstnáváme 90% svalů v těle a naopak šetříme klouby dolních končetin, které jsou při chůzi bez holí velmi namáhány. Ve srovnání s běžnou chůzí spálíme asi o 20% více energie.

Mezi velké výhody chůze s holemi patří to, že ji můžete vykonávat po celý rok, kdekoliv a za jakéhokoliv počasí. Když pomineme vstupní investici, tak je to velmi nenákladný sport nebo koníček, který se zalíbí každému. Severská chůze není nijak omezena věkem. Sportovní úroveň si velmi snadno nastavíte a přizpůsobíte vlastní sportovní zdatnosti a trénovanosti. Mezi potřebné vybavení patří vhodné hole, které dnes již zakoupíte v běžných obchodech se sportovním vybavením, ale existují i specializované prodejny. Další nutnou potřebou je vhodná pohodlná obuv.

Technika chůze je dalším bodem, na který se zaměřit. Na správnou severskou chůzi existují nejrůznější tutoriály nebo články, které se věnují správné výšce holí, držení těla a ukazují, jak má vypadat ukázkový severský krok. Technika je ale velmi podobná běhu na lyžích. Jste-li zdatnými běžkaři, potom by pro vás severská chůze neměla být problém.

Nordic walking je jedním ze sportů, který můžete podnikat se svou rodinou, napříč generacemi, po celý rok až do stáří.

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1