Jablečný ocet: superpotravina, která vás zbaví chutí. Jak si ho vyrobit doma?

Jablečný ocet: superpotravina, která vás zbaví chutí. Jak si ho vyrobit doma?

5 min. čtení Šárka Brunclíková
Jablečný ocet je superpotravina, kterou lze použít do salátu, jako kosmetický přípravek nebo na bělení zubů. Jaké má účinky a jak tento přírodní lék zařadit do svého života?

Jedná se o druh octa vyrobený fermentací cukru z jablek. Jablečný ocet je známý svými zdravotními benefity, a proto se používá jako přírodní lék.

O jeho léčivých účincích věděli už starověcí Egypťané a používal ho například i Hippokrates, nejznámější lékař všech dob. Kolumbovi námořníci ho pili i jako prevenci před kurdějemi.

Na co používat jablečný ocet?

Díky kyselině octové a malonové má jablečný ocet antibakteriální, antiparazitické a antimykotické vlastnosti. Je bohatý na draslík, který příznivě ovlivňuje pokožku, srdce a cévy. Obsažená kombinace vlákniny s pektinem také pomáhá snižovat cholesterol.

Mezi další zdraví prospěšné složky se řadí vápník, beta-karoten a hořčík, které bojují s volnými radikály, podporují správný růst kostí a zubů a starají se o látkovou výměnu. Kromě toho ocet snižuje hladinu cukru v krvi, podporuje trávení a díky tomu přispívá k hubnutí.

Ale všeho s mírou, nadměrné užívání octa může vést k podráždění žaludku nebo narušení zubní skloviny.

 

Jak dávkovat jablečný ocet?

Doporučuje se konzumovat 1-2 lžíce jablečného octa denně, ideálně rozdělené do dvou dávek. Nařeďte ho vodou nebo si ho přidejte do salátu či jiného pokrmu. Vždy byste měli začít s malou dávkou, počkat, jak bude tělo reagovat a postupně ji zvyšovat.

Ideální je, dát si naředěný jablečný ocet ráno nalačno. Pokud je na vás příliš kyselý, ještě přidejte lžičku medu. Jablečný ocet po ránu podpoří trávení a stimuluje produkci žaludečních šťáv. Také potlačí chutě, což usnadňí dodržování zdravého stravování během dne.

Pro tento ocet si můžete zajít do supermarketu, obchodu se zdravou výživou nebo do některé z drogerií. Vyrobit si ho ale můžete i doma. Je to jednoduché a hlavně levné.

 

Recept na domácí jablečný ocet

Suroviny:

  • Jablka (400 g)
  • Cukr (100 g na 1 litr vody, můžete použít bílý nebo třtinový cukr, nebo med)
  • Voda (1 litr na 400 g jablek)

 

Postup:

  1. Omyjte jablka a nastrouhejte je nahrubo. Odstraňte stopku a jadřince.
  2. Na 400 gramů jablek odměřte jeden litr vody. Vodu můžete osladit.
  3. Nastrouhaná jablka nasypte do sterilizované nádoby a zalijte oslazenou vodou.
  4. Nádobu přikryjte papírovou utěrkou a upevněte gumičkou.
  5. Nálev nechte stát 10 dnů na světlém a teplém místě, ale nikoli na přímém slunci.
  6. Dvakrát až třikrát denně promíchejte čistou lžící.
  7. Po 10 dnech sceďte jablečnou směs do další čisté nádoby.
  8. Obsah lahve poté zakryjte a postavte na 21 dnů do chladu a temna.
  9. Tekutinu nakonec znovu přeceďte přes platýnko do uzavíratelné lahve.

 

Na každého může jablečný ocet působit jinak v závislosti na vašem aktuálním stavu. Pokud si s konzumací nejste jistí, konzultujte změny ve stravě s lékařem.

 

Zdroje: ceskatelevize.cz, bylinkyprovšechny.cz

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1