Sladké cukroví – ale bez cukru!

Sladké cukroví – ale bez cukru!

Bíle zasněžené vanilkové rohlíčky, slaďoučká vosí hnízda, křehké sněhové pusinky, ze kterých vám cukr bezmála křupe mezi zuby – každoroční sladké orgie jsou v mnoha domácnostech nedílnou součástí vánočních svátků, aniž bychom tušili, s jak zákeřným nepřítelem si pohráváme. Vědci dnes stále častěji varují před závislostí na cukru, která je srovnatelná se závislostí na alkoholu či na drogách. Nač tedy zbytečně riskovat? Oblíbené cukroví si můžeme připravit i bez cukru.

Pokud si sladké dopřejete pouze občas a v rozumné míře, pak se není čeho obávat. Problém nastává až ve chvíli, kdy vás vaše chutě zcela ovládnou a fakt, že zrovna nemáte nic sladkého po ruce, ve vás vyvolá pocit paniky. Psychická závislost však není jediným důsledkem časté konzumace sladkostí. Nadměrný příjem cukru je příčinou celé řady zdravotních potíží od zubního kazu, akné, diabetu, překyselení a různých hormonálních poruch přes aterosklerózu a potíže s játry až po obezitu, nádorová onemocnění nebo žaludeční vředy.

Bez cukru se přitom v pohodě dá obejít. Existují různá přírodní sladidla, která jsou zdravější a často i mnohem chutnější než rafinovaný bílý cukr a která bez problémů můžete přidat i do cukroví (například med, javorový a rýžový sirup, kokosový cukr, sirup z agáve a další). Nechte se inspirovat našimi tipy.

Špaldové vanilkové rohlíčky

Co potřebujete: 160 g celozrnné špaldové mouky, 160 g hladké mouky, 100 g agávového sirupu (nebo medu), 100 g jemně mletých vlašských ořechů, na špičku nože mleté vanilky, 200 g másla, citronovou šťávu.

Jak na to: z obou druhů mouky, sladidla, ořechů, vanilky a vychlazeného másla vypracujte těsto. Postupně do něj přilévejte citronovou šťávu (můžete ji mírně naředit vodou) tak, aby vzniklo spíše řidší těsto. Hotové ho  zabalte do fólie a dejte přes noc odležet. Pak z něj vyválejte rohlíčky a pečte dozlatova asi 8 minut při 180 °C.

Zdravé kokosové kostičky

Co potřebujete: 180 g strouhaného kokosu, 6 lžic kokosového oleje, 4 lžíce medu, 2 lžičky vanilkového extraktu, špetku soli, mandle, 160 g hořké čokolády (s min. 70 % kakaa).

Jak na to: do mísy dejte strouhaný kokos, kokosový olej, med, vanilkový extrakt a sůl. Vše důkladně umixujte mixérem, aby se med s kokosem dobře propojil a vznikla hladká směs. Tu potom vytvarujte, přeneste na pečicí papír a vložte na 30 minut zatuhnout do mrazáku. V kastrůlku si rozpusťte čokoládu, ve které pak kostky obalíte. Jako ozdobu můžete použít půlky mandlí.

Krtkovy ovesné hromádky

Co potřebujete: 50 g másla, 130 g ovesných vloček, 100 g medu, 50 g strouhaného kokosu, 1 lžíci smetany, 50 g polevy z kvalitní hořké čokolády, event. nasekané oříšky (různé druhy) nebo sušené brusinky.

Jak na to: máslo na pánvi rozpusťte a opražte na něm vločky. Smíchejte s kokosem, medem a smetanou. Směs vložte do lednice odležet. Následně z ní vytvořte malé kopečky, přeskládejte je na máslem vymazaný plech a nechte asi hodinu zaschnout. Špičky kopečků namočte do rozpuštěné čokolády a dejte ztuhnout (vršky krtinců můžete také ozdobit nasekanými oříšky nebo sušenými brusinkami).

Celozrnná linecká kolečka

Co potřebujete: 150 g celozrnné pšeničné mouky, 100 g hladké sójové mouky, 100 g sezamového oleje, 60 g sirupu z agáve, citronovou kůru, několik lžiček vody.

Jak na to: ze všech surovin vytvořte těsto a uhnětené ho dejte na 30 minut uležet do ledničky. Pro získání správné konzistence ho vložte do mikrotenového sáčku. Potom těsto vyndejte, vyválejte 5 mm tlustý plát a vykrajujte kolečka. Vložte na suchý plech a pečte asi 10 minut při 170 °C.

Zázvorové sušenky s pohankou

Co potřebujete: 60 g másla, 3–4 lžíce medu nebo javorového sirupu, 125 g pohankové mouky, 1 lžičku strouhaného čerstvého zázvoru, 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátu.

Jak na to: v kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte med nebo sirup a dobře promíchejte. Odstavte z plotny a nechte vychladnout. Do mísy prosejte mouku, přidejte zázvor a prášek do pečiva. Směs promíchejte, přidejte vychladlé máslo s javorovým sirupem a vypracujte hladké těsto. Vyválejte kuličky velikosti ořechu a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Válečkem nebo dlaní kuličky lehce zploštěte. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte asi 15 minut při 180 °C.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1