Co pro vnoučata pod stromeček? Máme tipy na dárky, které udělají radost

Co pro vnoučata pod stromeček? Máme tipy na dárky, které udělají radost

5 min. čtení Šárka Brunclíková
Chcete, aby vnoučata měla radost z toho, co jim pod stromeček nadělíte? Máme tipy, jak se vyhnout stresu způsobeným novými typy hraček pro děti a trendy pro dospívající. Důležité je zaměřit se na zájmy vnoučete a připomenout si, o čem doopravdy svátky jsou – o společně stráveném času.

Edukační dárky

Skvělým způsobem, jak spojit příjemné s užitečným je pořídit dětem edukační dárky. Populární je v posledních letech Montessori přístup k výchově, ten se odráží i v nových dětských hračkách. Zdůrazňuje podporu samostatného učení a individuálního rozvoje dítěte. Tyto hračky často umožňují dětem objevovat svět kolem sebe vlastním tempem. Důraz se klade na aktivity, které rozvíjejí motorické dovednosti, kreativitu a smysl pro pořádek.

Jedná se o různé skládačky podle tvarů, bloky s různými texturami, aby dítě poznalo, co je hladké nebo drsné. Dále pyramidy s kroužky, dřevěné panenky s oblečením na knoflíky nebo kostky s aktivitami, kde si dítě vyzkouší jak se zapíná zip, otáčí různými kolečky, dává klíče do zámku nebo zkouší práci se šrouby.

Pro menší děti se také hodí stavebnice, které podpoří právě jejich motorické dovednosti a kreativitu. Vždy volíme stavebnice s většími součástkami. Vsaďte na kvalitní materiály, kterým je například dřevo. To vydrží roky a dřevo, které je navíc ošetřené netoxickými barvami a laky, nepředstavuje žádné nebezpečí

Pro starší vnoučata jsou zajímavým dárkem i vzdělávací karetní nebo deskové hry. Dnes se dají pořídit hry s různými tématy. Historie, zeměpis, všeobecné znalosti. Existují i deskovky s tématem finanční gramotnosti. Hitem budou zaručeně i experimentovací nebo vědecké sady, které přiblíží dětem vědu na vlastní kůži.

 Řiďte se zájmy dítěte

Jistotou při vybírání je zaměření se na koníčky dítěte a na to co má rádo. Hraje tenis? Vypozorujte jaké sportovní náčiní mu schází. Rádo kreslí? Neuděláte chybu novými štětci či barvami. Nadšence počítačových her potěšíte novou herní podložkou nebo různými předplacenými kartami, které mohou ve hrách využít.

Věnujte čas také pozorování činností během dne. Pokud dítě rádo pomáhá v kuchyni, pořiďte mu dětskou kuchyňskou výbavu. K dispozici jsou dnes různé hračky napodobující jídlo i dětské verze nádobí. Pokud chcete postoupit ještě o další úroveň, pořiďte chrániče prstů na krájení, ať se dítě bezpečně zapojí do vaření se vším všudy. Děti jsou zvídavé a nešlápnete vedle ani se sadou pro kutily, která obsahuje různé větší šrouby, matice, kladívko, metr a další nářadí.

Dárky na společné aktivity

Nemusíte pořizovat drahé hračky, na které dítě za pár týdnů zapomene. Společný čas přináší skutečnou hodnotu, a tak pracujte na vašem vztahu a dítěti se věnujte. Podle věku vnoučete a vašich možností si naplánujte výlet. Může to být do zoo, na farmu, která nabízí kontakt se zvířaty, za sportem nebo na dětské představení. Jestli jste umělecky založení, nabízí se návštěva místní dílny, například na výrobu keramiky. Vyblbnete se jak vy, tak vnouče, a navíc odejdete s vlastním výrobkem.

I tyto dárky se dají dát pod stromeček tak, aby byly „od Ježíška”. Například k poukázce na návštěvu zoo přidejte i malá zvířátka, která bude mít dítě možnost s vámi vidět naživo.

U školáků nebo teenagerů může být společnou aktivitou pečení nebo vaření. Nejen, že strávíte čas spolu, ale máte možnost předat i vaše zkušenosti. K tomu přidejte například vámi sepsanou kuchařku s nejlepšími recepty. To vnouče ocení hlavně ve starším věku.

Co oblečení jako dárek?

Pořizováním oblečení pro vnoučata se pouštíte na velmi tenký led. Je mnohdy těžké odhadnout, co by se mu mohlo líbit. Když si nejste jistí a nevíte o žádném konkrétním kousku, který se vnoučeti hodí nebo ho potřebuje, nákupu oblečení se raději vyhněte.

Trendy se ale vrací a pokud je vaše vnouče starší, rádo sleduje módní trendy a občas zajde i do second handu, zkuste s ním zamířit do vaší skříně. Vrací se móda ze sedmdesátých a osmdesátých let, tak je možné, že najdete kousek, který už dávno nenosíte, ale teenagerovi se bude líbit, protože je zrovna „in“.

Dětský odpor k měkkým dárkům se také přibývajícím věkem vytrácí a dospělá vnoučata jsou ráda za každé ponožky, co jim pod stromeček nadělíte.

Vánoce přeci nejsou jen o dárcích, ale hlavně o společně stráveném času. Tak se nehoňte po těch nejdražších hračkách a nezapomínejte si užívat atmosféry vánočních svátků.

 

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1