Učení nemusí být mučení. Spojte hemisféry!

Učení nemusí být mučení. Spojte hemisféry!

Dělat s dětmi denně úkoly, nebo jim vysvětlovat novou látku, bývá někdy téměř nadlidský úkol, což svorně potvrzuje drtivá většina rodičů, kteří se kvůli karanténě ocitli přechodně v roli domácích učitelů. I ta nejlépe míněná snaha dostat do svého potomka alespoň základní fakta, pak často končívá fiaskem, kterému bezradně přihlíží vyčerpaný rodič a otrávené dítko. Přesto existuje způsob, jak docílit toho, aby se dítě víc soustředilo a učení ho bavilo. Stačí lépe propojit obě mozkové hemisféry.

Ze školy si jistě pamatujete, že lidský mozek je tvořen levou a pravou hemisférou, z nichž každá ovlivňuje naše chování a vnímání světa jiným způsobem. S levou hemisférou je spojena logika, intelekt, schopnost verbální komunikace, analýza, přemýšlení, plánování, racionální přístup k životu, ale i praktičnost a smysl pro disciplínu. Lidé s dominantní levou hemisférou mají také tendenci řídit a ovládat druhé a mnozí oplývají značnou dávkou cynismu. Pravá hemisféra je naopak sídlem kreativity, pocitů, fantazie, empatie a intuice, z nichž někdy ovšem může vyvstat chaos, nedostatek soustředění a neschopnost dokončovat věci.

Spojení hemisfér = cesta k úspěchu 

Co z toho plyne? V ideálním případě bychom měli zapojovat obě hemisféry. Pokud správně nespolupracují a vhodným způsobem se nedoplňují, mozek spotřebovává daleko víc energie (kterou by jinak zužitkovalo tělo), člověk se při učení mnohem rychleji unaví, neudrží pozornost a pociťuje nechuť k dalším duševním činnostem. Například i dyslexie je podle odborníků pravděpodobně způsobena nesprávnou komunikací mezi levou a pravou hemisférou. Nemluvě o tom, že nevyváženost obou hemisfér přináší problémy i v osobním životě a v oblasti zdraví. Jak je tedy propojit? Existuje celá řada jednoduchých cvičení, jež vycházejí z faktu, že v těle dochází ke křížení (pravá hemisféra ovládá levou polovinu těla a levá zase pravou), a proto využívají jednoduché symboly, které v sobě křížení obsahují: ležatou osmičku a písmeno X. Jsou velmi jednoduchá a můžete je provádět i s dětmi.

1. cvičení

Vezměte si papír minimálně formátu A4 (ideálně větší) a nakreslete na něj ležatou osmičku (můžete použít i tabuli, je-li k dispozici). Střed osmičky máte před středem svého těla, kreslit začněte směrem nahoru na libovolnou stranu. Tužku přitom držte oběma rukama a očima sledujte místo, kde právě kreslíte. Osmičku několikrát obkružte.

2. cvičení

Spojte dlaně, paže natáhněte před sebe a ve vzduchu nakreslete velkou ležatou osmičku. Začněte nejprve směrem vzhůru, aby šířka osmičky byla o něco větší, než je šíře vašich ramen. Dívejte se na konečky prstů a provázejte očima pohyby rukou. Dýchejte přirozeně a nosem. Cvičení několikrát zopakujte.

3. cvičení

Ležatou osmičku nakreslete jen očima, nehýbejte přitom hlavou, a osmičku se opět snažte udělat co největší. Několikrát zopakujte. Tohle cvičení je velmi prospěšné i pro naše oči, když jsou unavené, nebo v nich cítíme napětí (například po dlouhém dívání se do počítače).

4. cvičení

Na papír nakreslete písmeno X, a to tak, že spojíte pravý horní s levým dolním rohem a levý horní s pravým dolním rohem. Papír umístěte ve výšce svých očí, například na zeď, na tabuli nebo magnetem na lednici. Při kreslení se obě oči dívají do středu X, do místa protnutí dvou přímek.

5. cvičení

Tleskání do kříže si jistě pamatujete z dětství: každý sám tleskne – následuje tlesknutí spolu křížem – sám – do druhého kříže – sám – rovnoběžně spolu oběma rukama – sám – spolu křížem atd. Tohle cvičení se bude líbit hlavně dětem a určitě se u toho zasmějete. Jde to dokonce provádět i ve čtyřech: postavte se do čtverce, dva a dva proti sobě (spolu tleskají právě ti dva naproti) a tleskání propojte tak, že se budete střídat. Když jedna dvojice tleskne „každý sám“, druhá dvojice tleskne spolu, a tak pořád dokola. Asi bude chvilku trvat, než se sladíte, ale potom si to užijete.

6. cvičení

Další cvičení na sladění hemisfér jsou ta, kdy děláme každou rukou něco jiného. Jednou rukou se můžete například poplácávat po hlavě a druhou se kruhovým pohybem hladit po břiše. Nebo každou rukou kreslíte do vzduchu před sebe jiný tvar, levou třeba čtverec a pravou kruh apod.

Podpořte mozek stravou

Ke zlepšení pozornosti a schopnosti soustředění pomáhají také omega 3-mastné kyseliny, jejichž pravidelný příjem zmírňuje například i projevy ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou). V přirozené podobě se nacházejí hlavně v mořských rybách (losos, tuňák, treska, makrela, sardinky, halibut, sleď, mořský pstruh), případně lze využít i potravinové doplňky, které obsahují dvě nejdůležitější omega-3 mastné kyseliny: EPA (kyselina eikosapentaenové) a DHA (kyselina dokosahexaenové).

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1