Jak při hubnutí ztratit tuk a nepřijít při tom o svaly!

Jak při hubnutí ztratit tuk a nepřijít při tom o svaly!

Mnoho lidí se při snaze o zhubnutí uchyluje ke zcela nesmyslným krokům. Nejí po 6. hodině, vynechávají zcela sacharidy, sází na různé preparáty a čekají na zázrak. Krátkodobě se to i může podařit. Například pokud vynecháte cukry, které na sebe vážou vodu, odvodníte se, a do oblečení se poté vejdete lépe. To je skvělý pocit. Jenže časem začnete ztrácet i svalstvo. Jen ta vrstva tuku bude pořád stejná. Jak to udělat, abyste zhubli hlavně tělesný tuk?

V první řadě buďte trpěliví. Kila navíc jste nenabrali za měsíc, proto od svého těla nečekejte nemožné. Dlouhá léta stravovacích návyků nepředěláte za pár dní. Také  si uvědomte, že tělesná hmotnost vypadá na každém jinak. Můžete mít dvě ženy o stejné výšce a rozdílné váze. Přitom ta těžší může klidně vypadat štíhleji. Jde právě o poměr svalů a tuků v těle. Není proto tak důležité, jaké číslo ukazuje ručička na váze, ale co říká krejčovský metr, když si změříte svoje proporce. 

Jak a kudy mizí tuky z těla?

Štěpení tuků a mastných kyselin probíhá tam, kde se spotřebovává energie, a to je svalová buňka. Laicky řečeno jen dostatečné množství svalstva vám umožňuje spálit tuky. Čím více svaly rozhýbete, tím více energie spálí. Proto do hry vstupuje i další hráč, a to je pohyb. Při sezení také pálíte, ale při sportu, kde zapojujete co nejvíce svalových skupin, spálíte více. 

Na to, abyste dokázali pálit tuky ve svalech, musíte ten sval nejprve vytvořit a udržet si ho. Na to není třeba žádné kouzlo, ale vyvážený jídelníček. Proto nezhubnete tím, že začnete pravidelně večeřet salát. Lidské tělo potřebuje přijímat ve stravě všechny tři základní živiny. Sacharidy jsou primárním zdrojem energie pro tělo a mozek, tuky jsou nositeli vitaminů A, D, E a K, podílí se na stavbě buněčných membrán a nervové tkáně, jsou důležité pro syntézu některých hormonů. Bílkoviny jsou zase důležité pro růst a obnovu tkání a podílí se na správné funkci imunitního systému. A hlavě jsou základním stavebním kamenem pro tvorbu svalstva. Pokud budete mít v jídelníčku bílkovin nedostatek, svalstvo si nevytvoříte, ale zato budete mít často hlad a výrazné chutě na sladké. 

Ideální poměr živin je stejně důležitý jako výběr potravin

Kromě toho, že pro hubnutí tuků je důležité mít optimální poměr živin šitý vám na míru, je podstatný i původ živiny. Důležitou vlastností bílkovin je vstřebatelnost ve střevě, která závisí na tom, zda jde o bílkovinu rostlinného původu nebo živočišného. U rostlinných bílkovin je využitelnost výrazně nižší než u živočišných bílkovin. Přesto je důležité zařazovat do jídelníčku obě ideálně v poměru 1:1. 

Živočišné zdroje bílkovin

  • červené maso a zvěřina, drůbež, ryby, výrobky s vysokým podílem masa (šunky, párky)
  • kefíry, acidofilní mléka
  • sýry, tvarůžky, tvarohy, jogurty, skyry a jiné mléčné výrobky
  • vejce

Rostlinné zdroje bílkovin

  • sója a náhražky masa
  • luštěniny, obiloviny a pseudoobiloviny, těstoviny
  • pečivo a vločky
  • ořechy, suché plody a semínka
  • zelenina a houby

Jídelníček na míru nenajdete na internetu 

Sestavit si jídelníček na hubnutí tak, aby mizely tuky a ne svaly, není jednoduché. Velmi obecně se na 1 kg ideální tělesné hmotnosti počítá 3-5 g sacharidů a 1-1,5 g bílkovin. Přibližně třetina denního příjmu by měla být tvořena zdravými tuky. Je to ale jen přibližné, protože do hry vstupují i faktory jako pohlaví, věk a fyzická aktivita. Pokud nejste dostatečně zkušení, obraťte se na skutečné odborníky. Pár špatně zvolených diet vás může, ve snaze shazovat tuky, výrazně zabrzdit.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1