Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Bezlepkové Vánoce

Publikováno: 25.11.2018
Bezlepkové Vánoce

Markéta Veselá

Redaktorka

Více o autorovi

Ani lidé, kteří trpí celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku, nemusí na Vánoce přijít zkrátka. Mohou si upéct cukroví, které bude stejně výtečné jako to s běžnou moukou. Je libo vanilkové rohlíčky nebo snad pracny?

Doba bezlepková

Celiakie je autoimunitní onemocnění, při němž dochází k nesnášenlivosti lepku. Jediným řešením, jak se vyhnout komplikacím a obtížím, je dieta bez klasické mouky obsahující lepek. Dříve nebylo zrovna snadné sehnat bezlepkové potraviny, dnes jsou však k dostání skoro v každém větším supermarketu. A díky tomu nemusí celiaci jen smutně koukat, jak se ostatní na Vánoce cpou cukrovím. Mohou si totiž upéct takové, které bude chutnat stejně dobře...a možná i lépe. A navíc prospěje i těm, kteří celiakií netrpí.

Základem je mouka

Než se pustíte do pečení, je potřeba koupit si tu správnou mouku. Mezi přirozeně bezlepkové potraviny, z nichž se vyrábí i mouky, patří například kukuřice, pohanka, rýže či jáhly. Na pečení se nejvíce hodí mouka z jedlých kaštanů, rýžová nebo sójová. Na rozdíl od běžné mouky vás může překvapit, že některé bezlepkové mají svou specifickou chuť. Například pohanková. Proto je lepší volit například zmiňovanou mouku rýžovou, která je více neutrální. K dostání jsou přímo i hotové pečící bezlepkové směsi, například Jizerka.

Jiná mouka, jiné chování

Pozor, bezlepková mouka bývá těžší a hutnější než klasická mouka pšeničná, proto se v těstě i jinak chová. Abyste neměly těsto více na prstech než ve formičkách, je dobré si je připravit o den dřív a nechat v ledničce „dojít.“ Chladné se také lépe zpracovává. I doba pečení se na rozdíl od klasického cukroví může lišit. Cukroví je také křehčí, proto na něj při sundavání z plechu buďte něžní.

Většina z nás si Vánoce nedovede představit bez těchto tří druhů cukroví: vanilkové rohlíčky, pracny a linecká kolečka.

Vanilkové rohlíčky

Ingredience:

  • 150 g kaštanové mouky
  • 125 g změklého másla
  • 50 g sekaných vlašských ořechů
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

Postup:

Změklé máslo smícháme se všemi uvedenými ingrediencemi a vypracujeme do hladkého těsta. Poté uložíme do ledničky a necháme alespoň hodinu odležet. Z vychladlého těsta tvoříme válečky, které rozdělíme na menší dílky a z nich vytvoříme rohlíčky. Dáme na plech a pečeme zhruba 10 minut při 180°C. Ještě horké můžeme vyválet v moučkovém cukru.

Voňavé pracny

Ingredience:

  • 250 g sójové mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g mletých mandlí
  • 150 g másla
  • 1 vajíčko
  • špetka kůry z citronu
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 2 lžíce kakaa

Postup:

Základní postup je totožný jako u rohlíčků. Smícháme všechny přísady a důkladně prohněteme, aby se vše spojilo. Pokud chcete, můžete si upéct pracny dvou barev. Do jedné části vmícháte kakao a do druhé ne. Vypracované těsto dáme opět odpočinout do lednice. Ideálně do druhého dne. Formičky vymažeme rozpuštěným máslem a plníme. Pečeme zhruba 10 minut při 180°C.

Linecká kolečka s marmeládou

Ingredience:

  • 150 g másla
  • 120 g cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 80 g mletých mandlí
  • 250 g bezlepkové mouky (sójová, rýžová)
  • marmeláda na slepení

Postup:

Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce a šleháme do pěny. Pak zapracujeme mandle a mouku. Důkladně vypracujeme a uložíme do chladu. Ideálně druhý den těsto vyválíme a vykrajujeme tvary. Pečeme při 180°C zhruba 8 minut. Necháme vychladnout, slepíme marmeládou a můžeme poprášit moučkovým cukrem.

Štítky článku

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)