I když pro někoho možná nepatří podzim k nejoblíbenějším ročním obdobím, bylo by nevděčné přehlížet pozitiva, která nám štědře přináší. Mezi ně patří právě podzimní potraviny. Pomohou nám nakopnout imunitu, pročistí tělo a hlavně potěší chuťové buňky.
Voňavé ovoce z blízkých sadů
Hrušky a jablka - také se vám vybavují vzpomínky na dětství? Padanky na babiččině zahradě, kyselá jablíčka z pláněk u cesty, máslovky, které se samou chutí rozpadaly a sníst se nedaly bez toho, aby se člověk řádně upatlal až za ušima. Pro naše zdraví bývá důležité dopřát si aspoň aspoň občas to, na co je tělo zvyklé odmala a co najdeme v našich zeměpisných šířkách. Neváhejte si proto připomenout staré známé potraviny, imunita vám za ně jen poděkuje.
Čím si osladit pošmourné dny?
Odpověď je více než jednoduchá - medem. Téhle čerstvé včelí maně se nevyrovná sebevymazlenější tabletka na posílení imunity. Med voní, báječně chutná, osladí nám vše od čaje po štrůdl. A to vše s nádavkem velké porce vitamínů, kterých na podzim spotřebujeme až až. Jen pozor: obsahuje cukr, pokud tedy právě hubnete, zacházejte s ním velmi opatrně.
Zelenina plná síly
Mívali jste doma nebo u prarodičů škopík s naloženým zelím? Nebyl tam jen tak náhodou. Předkové dobře věděli, jaký megazdroj vitamínu C se v něm ukrývá, o báječné příloze ani nemluvě. Kam se hrabou pomeranče! Anebo červená řepa! V poslední době se na naše talíře zelenina dostává nejen v oblíbené naložené úpravě, ale třeba pečená se sýrem, masem nebo bramborami. A nesmíme zapomínat ani na mrkev. Někdy je sice trochu za upozaděnou Popelku, ale dovede tělo čistit, regenerovat, pomáhá s dobrým trávením, ostrým zrakem anebo pěknou pokožkou.