Užijte si úrodu hrušek

Užijte si úrodu hrušek

O prospěšnosti hrušek pro naše zdraví věděli lidé již před tisíci lety. A nic se na tom nezměnilo ani dnes. Proto je nezapomínejte zařadit do svého jídelníčku.

Neprávem opomíjená dvojka

V našich končinách se více věnujeme pěstování jablek a hrušky bývají neprávem opomíjené. Je to ale velká škoda. Tyto sladké plody totiž dokážou s naším organismem hotové divy. Hrušek podobně jako jablek existuje mnoho odrůd, jejich vlastnosti se však v základu shodují. Hrušky jsou bohaté na minerální látky, jako je draslík, vápník, hořčík, železo či fosfor. Dále v nich najdeme zastoupeny vitamíny skupiny B či vitamín C, kyselinu citronovou, jablečnou, sacharidy, vlákninu či pektin. Jeden střední plod obsahuje zhruba 70 kalorií. Má také diuretické účinky, i proto se hodí při různých dietách či detoxikačních kúrách.

Co umí?

Hrušky nejen že dokážou skvěle hasit žízeň, ale pomáhají i v boji s ledvinovými kameny, záněty močových cest, osteoporózou, problémy s prostatou či štítnou žlázou. Díky vysokému obsahu vlákniny také pomáhají předcházet trávicím potížím jako je zácpa. Minerální látky, které v hrušce najdeme, mají vliv na stav krevního tlaku, který dokážou snižovat a předcházet tak hypertenzi. Rovněž umí tělo zbavovat různých toxinů a těžkých kovů, proto jsou skvělé při detoxikačních kúrách.

Nejen vnitřně

Hrušky ale můžete využít nejen tak, že je sníte, ale i pro krásu své pleti. Dříve se prý dokonce hrušky přikládaly i na místa, která se hůře hojila. A pozitivní vliv na kůži opravdu mají. Můžete se o tom přesvědčit, když si doma uděláte hruškovou pleťovou masku. Hodí se především pro sušší typy kůže. Stačí hrušku nastrouhat a smíchat se lžičkou bílého hustého jogurtu a medu. Pak naneste na obličej a nechte dvacet minut působit. Pak omyjte. Uvidíte, jak bude obličej krásně hydratovaný a rozzářený.

Upečte si hruškové muffiny se skořicí

Ideální především pro nadcházející podzimní večery bude voňavý dezert spolu s horkým čajem. To si pak na nás žádné plískanice ani podzimní deprese nepřijdou.

Co budete potřebovat na zhruba 12 kusů?

  • 200g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 150ml smetany (33%)
  • 120g povoleného másla
  • 3 ks hrušek
  • špetka skořice

Postup:

Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, sůl, cukr, skořici a vše důkladně promícháme. Pak přidáme tekuté složky: smetanu (měla by mít pokojovou teplotu), vlažné máslo a vejce. Vymícháme do hladkého těsta. Hrušky oloupeme a nastrouháme. Přidáme k těstu. To rozdělíme do vymazaných formiček (plníme zhruba do dvou třetin) a pečeme zhruba na 180 stupňů Celsia cca 20 minut.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1