Proč se přístup ke zdravé stravě tolik liší?

Proč se přístup ke zdravé stravě tolik liší?

Odpověď je velmi snadná. Od základu se totiž liší naše zkušenosti. A aby toho nebylo málo, ty se liší zase proto, že se liší náš metabolismus. Na každého prostě platí něco jiného. Že funguje tohle mně, neznamená, že to bude fungovat vám. Stále nejjednodušším receptem na hubnutí však podle mě zůstává dieta s názvem – nežrat.

Každý jsme jiný

Ono poslední slovo zní možná až vulgárně, ale nebuďme tak cimprlich a někteří z nás si sáhněme do svědomí. Když budeme dodržovat, co máme, a pokud nemáme třeba problémy se štítnou žlázou, tlustí prostě nebudeme. Tím spíš, když k tomu přidáme trochu pohybu. Nejde o to úplně se vyhnout jídlu, ale uzpůsobit náš příjem našemu výdeji, zohlednit svůj věk, životní situaci, denní režim i zdravotní stav. Predispozice a geny bývají jen líbivé výmluvy pro naše kamarádky. Zkuste si vytvořit takové návyky, které povedou k dobré kondici a ne únavě a nadměrným velikostem.

Zdravé recepty

Nevím, jak to máte s hubnutím vy, ale já osobně lítám s váhou nahoru dolu. A proto mluvím o vůli, protože vím, jak je těžké se udržet. Dokonce jsem se přistihl, jak si nakupuji zeleninu, které, přiznám se, moc neholduji, a po návratu z obchodu ji uložím do lednice. Tam odsud ji v silně unaveném stavu zase vložím do tašky a odnesu do popelnice. I když jsem zeleninu právě vyhodil, zůstal ve mně onen dobrý pocit ze snahy, která se přece počítá. A to jsem si tu zeleninu nakoupil třeba podle receptu, který jsem byl rozhodnutý skutečně udělat. Ano, chci se vám dát za špatný příklad, abyste měli příležitost zjistit, že vy jste na tom mnohem lépe.

Zdravá strava

Co tak ale zjišťuji, tenhle boj svádí snad celé mé okolí. Shodou okolností se mi dnes přímo v kanceláři zrodil tento dialog, kde jsem jen s úsměvem přihlížel a zapisoval jej pro vás. Dost možná bude podobný tomu z vaší kanceláře.

„Ty Honzo, já ti nechci nic říkat, ale takhle asi nezhubneš,“ reaguje Lukáš na Honzův šálek kávy. Protože v kuchyňce nenašel smetanu, nahradil ji vhodným suplementem – vanilkovou zmrzlinu.

„Dyť je to úplně bílý!“ dodala Léňa, která do šálku nakoukla.

„Myslím, že to takhle úplně nefunguje. Že jako když si dáš řapíkatej celer, že si pak můžeš dát dva kopečky zmrzliny,“ jede do Honzy znovu Lukáš.

„Hm, úplně sametová zmrzlina,“ říká blaženě Honza vychutnávající si svou kávu jako by Lukáše vůbec neslyšel.

„Hele, a neměls ještě minulý týden tuhle košili zapnutou na knoflík?“ přidává na důrazu Léňa ve snaze podržet kolegu Lukáše.

„Teď bych si dal to kafe!“ zakončil Honza diskuzi. Zase neslyšel.

Jak se tedy zdravě stravovat?

Inspirujte se ostatními, ale to, co vyhovuje vám, budete muset objevit sami anebo za pomoci odborníka. Sledujte, po čem nejvíc přibíráte, v kolik hodin máte jíst nejpozději, jak velké porce, čeho atd. Já mohu mluvit opravdu jen za sebe. Funguje mi nejíst moc na noc a jím do prvního pocitu sytosti. To je osvědčené. Ale nebudu se dělat lepším, když přede mě postavíte něco opravdu dobrého, umím se najíst, jak říkávala jedna bývalá skoro tchyně „do bolesti!“

K tomu všemu se nesmí zapomenout na dostatek pohybu. Zpočátku opravdu stačí třeba jen chodit pěšky. Já každé ráno cvičím alespoň 10 minut. Není to moc, vím, ale lepší než nic, říkám si a tělo mi to potvrzuje.

A poslední tip na závěr. Věda prokázala, že pokud chcete začít s nějakým předsevzetím, datujte ho ke středě. Pondělní začátky nevydrží. Tak dobrou chuť.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1