Bylinka pro tento měsíc: Angínovník nejen na bolení v krku

Bylinka pro tento měsíc: Angínovník nejen na bolení v krku

Tato pokojovka vám nejen zkrášlí byt, ale kromě potěchy vašeho oka toho umí mnohem víc. Třeba odvrátit počínající zánět horních cest dýchacích nebo bolesti v krku.

Užitečná kráska

Angínovník čínský dorůstá zhruba jednoho metru. Pěstuje se kvůli okrasným květům, které na sobě mají malé skvrnky. I proto se mu někdy říká tygří lilie či leopardovka, protože skvrny připomínají tygří či leopardí srst. Obvykle se pěstuje v interiéru. Ale líbí se mu i venku na záhonech, jen je nutné chránit ho před silnými mrazy (zakrývat chvojím či slámou). Má rád především hodně slunná místa a snese i přímé sluneční světlo.

V zimních měsících ho umístěte na nějaké chladnější místo a omezte zálivku. Co se týče hnojení, je vhodné používat takové, které je určeno pro rostliny, jež se budou konzumovat, například bylinky či zelenina. Klasické hnojivo pro pokojové rostliny obsahuje nežádoucí chemii. Případně si ale můžete vyrobit hnojivo i doma. Použít můžete kopřivový výluh, vlastní kompost, ale i další. Řadu tipů na domácí hnojivo najdete v našem článku Pokojovky jako ze žurnálu? Hnojivo z droždí to jistí!.

Co angínovník obsahuje?

V jeho listech toho najdeme opravdu hodně. Zmiňme například flavonoidy, třísloviny, glykosidy, vonné silice a saponiny. Tento mix může za to, že jeho žvýkání doprovází palčivý pocit. Angínovník je velmi aromatický.

Jak se sklízí?

Listy angínovníku můžeme přímo žvýkat. Jen pozor na dávkování. Neměli bychom spotřebovat víc jak 3 cm listu, žvýkáme 4-6x za den zhruba po dobu půl minuty. Je vhodné nejprve zkusit jen malý kousek. Může se totiž objevit alergie, která se projeví silným pálením a otoky. Angínovník je totiž mírně jedovatý. Pálení je normální, je to dáno jeho desinfekčními a protizánětlivými účinky. Po rozžvýkání vyplivneme, protože rostlina obsahuje alkaloidy, které by při konzumaci či nadměrném podávání mohly způsobit nevolnosti. I proto se nedoporučuje podávat malým dětem, těhotným ženám či alergikům.

S jakými potížemi nám pomůže?

Jak už z jeho názvu vyplývá, pomáhá se začínající angínou a záněty horních cest dýchacích. Navíc obsahuje látky, které rozpouštějí hleny, je tedy ideální při nepříjemném zahlenění. Používá se i při bolesti v krku, virovém onemocnění, ale i revmatismu či nadýmání a zácpě. Umí dokonce snižovat horečku a zánětlivé stavy v těle. Údajně se doporučuje i při rakovině, protože brzdí rozvoj některých nádorů.

Angínovníkové kloktadlo a tinktura

Při bolestech v krku můžete použít i kloktadlo. Návod na jeho přípravu je velmi jednoduchý. Stačí lžičku podrcených listů zalít 250 ml vroucí vody a nechat vychladnout. Pak už můžete kloktat.

Na výrobu tinktury budete potřebovat dobře uzavíratelnou skleněnou láhev. Tu naplníte nasekanými listy angínovníku, vše zalijete vodkou (případně slivovicí) a necháte 14 až 30 dní odstát, a poté scedíte.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1