Jarní detox: mýtus nebo nutnost?

Jarní detox: mýtus nebo nutnost?

Jarní očista organismu je pro někoho každoročním nutným rituálem, u jiného vzbuzuje spíše úsměv na rtech. Ačkoliv jsou očistné kúry známé už tisíce let, mnozí odborníci tvrdí, že nic takového pro lidské tělo není potřeba. Organismus si se škodlivinami velmi dobře poradí sám, a to bez naší pomoci. Jak to tedy s tou jarní očistou těla vlastně je?

Jaro = detox?!

Jakmile na nás média přestala útočit a radit, jak se zbavit povánočních kil, už tu máme další výzvu, a sice jarní detox. Podle některých jde o naprosto zásadní záležitost, protože kdy jindy než na jaře očistit tělo od všech škodlivých látek, které se během zimy v organismu nahromadily. Ti, kteří jarní očistě těla fandí tvrdí, že konzumací určitých druhů potravin zbavíme tělo toxinů a budeme plni energie, zdravější, krásnější a štíhlejší. Období detoxu trvá různě dlouho, nejčastěji však dva týdny, přičemž tělo lze „vyčistit“ i v jakémsi zrychleném režimu, během týdne.

 

Jak na to?

Jarní detox je o konzumaci tzv. zdravých potravin. Základem jídelníčku jsou různá semínka, obiloviny, zelenina a ovoce, ale také bylinky. Jde vlastně o zdraví prospěšné potraviny, které jsou plné antioxidantů, vitamínů a minerálů. Selský rozum nám ale dobře napovídá, že jde o potraviny, které jsou pro tělo skvělé nejen na jaře, ale během celého roku. Samozřejmostí detoxu je absence alkoholu, nikotinu a dalších škodlivin. Nevhodné jsou také polotovary, konzervanty a umělá dochucovadla, stejně jako uzeniny, sladkosti a vše, co označujeme jako „nezdravé“. Během jarního detoxu tedy u mnoha lidí dochází k radikální změně stravovacích návyků, což může být pro tělo obrovský šok. Konzumací zdravých potravin by mělo dojít k očistě těla, především orgánů jako jsou ledviny, játra a plíce. Nutno však podotknout, že podle mnoha výživových odborníků očistu těla zvládnu uvedené orgány samy, a to bez našeho zásahu.

Detox s rozumem

Složení jídelníčku, které je během očistné kúry doporučováno, je zdravé samo o sobě, ovšem i zde platí všeho s mírou. Nejen na jaře, ale během celého roku je pro naše zdraví skvělé žít a jíst zdravě. O tom, že jídelníček by měl být pestrý a vyvážený, s dostatkem potravin, které jsou mimo jiné doporučovány i při jarním detoxu, netřeba diskutovat. Pokud bychom se inspirovali odborníky na detoxikaci a „zdravé“ potraviny bychom zařadili do svého každodenního jídelníčku, zcela logicky bychom pak tělo čistili průběžně, což je ideální stav.

 

Proti gustu …

Pokud někdo celý rok sedí před televizí a jeho jediný pohyb je od lednice ke gauči, osobně se domnívám, že takovému člověku ani jarní, letní a vlastně jakýkoliv detox nepomůže. Nedostatek tělesné aktivity a špatné složení jídelníčku týdenní detox nevytrhne. Tělo nejspíš zažije šok, možná dojde díky hladovění k úbytku hmotnosti, což ale po ukončení půstu povede k jojo efektu. A to nemluvím o stresu, který u popíjení zeleninových šťáv člověk zvyklý snídat uzeniny, bude zažívat. Jíst zdravě a myslet na to, že jsme to, co jíme, bychom měli mít na paměti během celého roku, nikoliv jen s prvními jarními paprsky. Zdravá výživa, bez ohledu na roční období, se vždy vyplatí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1