Perfektní zubní hygiena odstraní příčinu zubních kazů

Perfektní zubní hygiena odstraní příčinu zubních kazů

Dentální hygiena má člověka naučit, jak si správně čistit zuby. Když to dobře zvládne, nebude s velkou pravděpodobností potřebovat péči zubaře. Zuby se mu totiž nebudou kazit. A to zní slibně!

Dentální hygienistka Lenka Rusinková, která pracuje v Praze, říká, že chce vědět co nejvíc o zdraví svých pacientů, o jejich životním stylu, stravovacích návycích a pitném režimu. Díky získaným informacím pak může s každým komunikovat tak, aby pochopil, že zubní kartáček je v péči o zuby základ, ale samotný nestačí. K němu jsou potřebné i další pomůcky – třeba mezizubní kartáčky či niť. „Snažím se každému pacientovi dát pomůcky přímo na míru – podle jeho pracovní vytíženosti, podle toho, kolik času tráví v autě, podle toho, co jí, co pije. Musím doporučit takovou péči o zuby, abych si byla jistá, že to pacient zvládne a že to bude dělat,“ říká Rusinková.

Všechno odhalí rentgen

Co nás při první návštěvě u dentální hygienistky čeká? Potřebuje zhodnotit náš chrup, a k tomu jí samotný pohled do úst nestačí. Chce obvykle vidět i rentgenové snímky. Povrchově se může zdát, že jsou zuby v pořádku, ale teprve rentgen zobrazí vše ostatní – dutiny, celou kost, všechny kořeny. Jestli ty jsou zdravé, nelze pohledem oka zjistit. Ze zubu je ostatně vidět nad dásní jen jeho třetina. Rentgenový snímek by měl být součástí preventivní stomatologické kontroly a hradí ho zdravotní pojišťovny. Ideálně to má tedy vypadat tak, že člověk nejprve absolvuje prohlídku u zubaře a hned po ní se objedná na dentální hygienu. S sebou si přinese snímek nejlépe v elektronické podobě, nebo stačí i vytištěný.

Raději hygienistka než zubař

„Úkolem dentální hygienistky je důkladně vyčistit pacientovy zuby a dásně, odstranit mikrobiální plak, zubní kámen a pigmenty, které způsobují zánět dásně a závěsného aparátu,“ vysvětluje Lenka Rusinková. Poté doporučí pacientovi vhodné pomůcky a vysvětlí mu, jak je používat. Je pravda, že i stomatolog může odstraňovat zubní kámen. „Udělala jsem si vlastní průzkum mezi klienty, kteří mne nově vyhledali. Ptala jsem se, jaký čas jejich zubař odstraňování zubního kamene věnoval. Maximálně to bylo deset minut a nejčastěji to bývá jen z přední vnitřní strany zubů, tam, kde se kámen nejvíc tvoří. Při množství pacientů, které dnes stomatologové mají, ani nemohou být schopni udělat kvalitní dentální hygienu,“ dodává odbornice, proč doporučuje vyhledat dentální hygienistku a nespoléhat v tomto na stomatologa.

Kartáček je naprostý základ

Minimum dentální hygieny jsou kvalitní kartáček, zubní pasta a nějaká pomůcka do mezizubního prostoru, buď mezizubní kartáček nebo zubní niť. Každopádně se všemi pomůckami se musí pacient naučit pracovat, jinak si zuby dobře nevyčistí. Zubní pasta je z pohledu zubní hygieny spíš kosmetický doplněk. Ale existují i speciální zubní pasty, které plní svou funkci při určitých zdravotních obtížích v ústech – třeba napomáhají hojení, snižují krvácivost, či jsou částečně bělící, určené pro údržbu zubů po bělení. „Když si dobře vyčistíte zuby, nic dalšího už nepotřebujete. Pokud ale někomu vyhovuje ústní voda, ať ji používá. Doporučila bych ty bez obsahu alkoholu. Alkoholové ústní vody, používané v přehnaném množství, mohou narušit sliznici a přirozenou mikroflóru v dutině ústní,“ uzavírá dentální hygienistka.

Péči o zuby jsme se již věnovali také v těchto článcích:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1