Zdraví pod lupou: Lámou se vám nehty?

Zdraví pod lupou: Lámou se vám nehty?

Lámání nehtů je určitým ukazatelem našeho vnitřního zdraví. Třepení okrajů nebo bílé flíčky signalizují nedostatek vitamínů. Které živiny vám možná chybí, a z jakých surovin si uděláte zjemňující domácí zábal na nehty?

Chovat se ke svým rukám hezky…

Myjete často nádobí a nikdy si nevezmete rukavice? V zimě se nechráníte proti větru a mrazu, a v létě proti slunci? Možná se zátěži na vaše ruce nevyhnete ani v práci. Příčinou lámání nehtů bývá právě to, čemu je často vystavujeme. Voda a saponáty mají vysušující efekt, stejně jako povětrnostní vlivy. Tohle všechno ale můžete ovlivnit a v padesáti mít krásné ruce, jako před dvaceti lety.

Nehty: Pozor na plísně a kvasinky

Mykóza, plísňové onemocnění, postihuje více nehty na nohou. Jde o porušení struktury nehtu mikroorganismy. Příčinou je pocení, vlhké prostředí a nedostatečná hygiena. Často se snadno předávají na veřejných koupalištích, bazénech a v saunách. Zda plíseň nehtů chytíme, nebo ne, záleží do velké míry na naší imunitě.

Lámání nehtů: Na vině mohou být hormony

Ženy procházejí přirozenými etapami života jako je těhotenství, období kojení nebo menopauza. V těchto obdobích zažívají explozi hormonů a někdy se může stát, že utrpí právě kvalita nehtů a vlasů. Vitamíny a minerály jsou zkrátka potřeba jinde, a proto se nehty začnou lámat. Spíše než na regenerační laky na nehty a kosmetiku se v tomto případě zaměřte na výživu zevnitř.

Jaké vitamíny vám chybí?

Těmi základními vitamíny pro krásu jsou vitamín A a vitamín E. Prospívají kvalitě nehtů, vlasů i pleti. Za zmínku rozhodně stojí Biotin, neboli vitamín B7. Prodává se i samostatně, ale ideální je jeho kombinace s dalšími živinami, které nehtům prospívají, jako je například kolagen z mořských ryb. Proti lámání nehtů je důležité mít i dostatek minerálů. Vápník a zinek pomáhají nehty zpevnit a posílit.

Domácí pečující zábal

Krémy na ruce a nehty se určitě vyplatí, ale výživnou bombu svým rukám dopřejete i z domácích zdrojů. Zábal z medu, olivového oleje a pár kapek citronové šťávy nechte působit alespoň 20 minut. Perfektně se hodí i kvalitní vepřové sádlo, protože se svou strukturou a složením nejvíce podobá lidské tkáni, a tak skvěle regeneruje. Pro podobné účely slouží praktické kosmetické rukavice a ponožky, které zamezí tomu, že během působení zábalu ušpiníte všechno kolem.

Nosíte umělé nehty?

I když moderní způsoby jejich aplikace jsou mnohem šetrnější než dřív, gelové nebo akrylátové nehty na kvalitě nepřidávají vašim vlastním. Přírodní nehty je totiž nejprve nutné zbrousit, což je oslabuje. Ženy často v honbě za krásou a dokonalostí docházejí na tyto úpravy dlouhé roky. A vlastně je těžké přestat, protože vlastní nehty mají tak zničené, že se nedokážou smířit s tím, že by jejich manikúra nebyla perfektní. Přitom šetrně upravené nehty doma mohou vypadat také krásně a hlavně přirozeně! I když třeba pracujete v zaměstnání, kde jsou vaše ruce často vystaveny na odiv, nestyďte se za nedokonalosti!

Lámání nehtů není jediným problémem, s nímž se můžete čas od času potkat. Velmi nepříjemnou záležitostí je i zarostlý nehet. Jak se s ním vypořádat? Přečíst si můžete v článku Zarůstá vám nehet na palci?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1