Zdraví pod lupou: Bílé skvrny na nehtech

Zdraví pod lupou: Bílé skvrny na nehtech

Objevují se vám bílé skvrny na nehtech a nejste si jisti, co to znamená? Nejen o nich se dozvíte více v následujících řádcích.

Značí flíčky a čárky na nehtech začínající nemoc?

Odjakživa se říká, že počínající onemocnění, nebo nedostatek nějaké živiny se projeví bílými skvrnami na nehtech. Odborníci ale nejsou úplně za jedno: podle některých to není možné, jiní se přiklání k tomu, že bílé skvrny na nehtech znamenají hlavně nedostatek vápníku a bílkovin.

Hodně často jde ale o důsledek poranění. Nic, u čeho by tekla krev – na nehet je např. při práci vyvinut velký tlak, nepřirozeně se ohne, nebo se špatně provede manikúra. Může jít také o poruchu růstu nehtu, která neznamená nic zlého.

Bílé skvrny na nehtech většinou odstranit nelze, ale během pár týdnů přirozeně odrostou. Pokud vás trápí až příliš často, můžete se poradit s lékařem.

Bílé měsíčky na nehty patří

Bílé oblé (u někoho rovnější) „skvrny“ těsně u lůžka nehtu vlastně nejsou dočasné skvrny – tyto měsíčky jsou přirozenou součástí nehtu. Stejně tak je nemusíte mít viditelné vůbec, pokud je kůže nehtového lůžka zcela překrývá. Dříve se tvrdilo, že pokud měsíčky nemáte, poukazuje to na nedostatek vitamínů. To je skutečně mýtus.

Další projevy na nehtech: praskliny, třepení a plíseň

Nehty a nehtová lůžka trápí nejen bílé skvrny – projevů je celá řada a ukazují na více nedostatků.

Nehty na nohou nejčastěji postihuje plíseň, která v pokročilé fázi vypadá skutečně nepěkně. Bojovat byste s ní měli především proto, že mít zárodky plísně kdekoli na těle je velice nežádoucí, protože se z jedné části těla mohou dostat na jinou a krom toho mohou být i vstupní branou pro mnoho bakterií.

Lámavost nehtů a třepení však na nedostatek vitamínů a minerálů poukazovat může. Na slabé nehty je skvělý zinek, vitamín E, biotin, ale i vitamín C. Ostatně vašemu zdraví budou prospívat i v mnoha jiných ohledech.

Jaké projevy na nehtech by vás skutečně měly varovat?

Je to vzácné, ale i v oblasti nehtů se může objevit zhoubné onemocnění – obvykle melanom. Nehty jsou hnědé, flekaté a skutečně nevábně vypadající. Hnědé fleky mohou doprovázet také lupénku. Dobré není ani žluté zabarvení, dlouhodobě zanícená místa a nehet, který je výrazně silnější než ostatní, nebo hrbolatý. Nutno podotknout, že podobné projevy na nehtech jsou skutečně tak výrazné, že vás bezpečně upozorní na potřebu návštěvy lékaře.

Jak si udržet krásné a silné nehty?

Při úklidu, praní a veškerém styku a čisticími prostředky noste rukavice. Chraňte celou pokožku rukou – nejen nehty. Pravidelně je promazávejte krémem, který čas od času naneste v silnější vrstvě.

Kůžičku kolem nehtů netrhejte, opatrně ji zatlačujte pomerančovým dřívkem. Díky tomu budu pružná a zdravá a nehty budou působit větší a upravenější. Kůžičku lze ošetřovat i olejem.

Doplňujte minerály a vitamíny a hodně pijte. I nehty potřebují výživu a hydrataci!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1