Atopický ekzém: Jak s ním prožít léto v pohodě?

Atopický ekzém: Jak s ním prožít léto v pohodě?

Pro řadu kožních chorob, včetně atopického ekzému, platí, že se v létě zlepšují. Většina ekzematiků s radostí vystaví nemocnou kůži slunci a je jim dobře. Jenže nic není černobílé, takže horké dny přinášejí i některé komplikace a nástrahy.

Každý ekzematik už asi má zkušenost, co mu léto přinese. Někteří pacienti trpí bohužel tak těžkou formou rozsáhlého atopického ekzému, že jim slunění nedělá dobře. Naopak se jim ekzém víc rozjíždí a objevují se nové plochy. V takových případech je pobyt na slunci zapovězen a také je třeba postiženou kůži ochlazovat.

Vysoká ochrana před sluncem

Pro ostatní atopické ekzematiky platí podobná pravidla, jako pro zdravé lidi: mezi 11. a 15. hodinou se před přímým sluncem schovat do stínu a celý den kůži chránit ochrannými prostředky s vysokými SPF faktory. Dermatologové radí kupovat tyto přípravky v lékárnách. Dětem do dvou let se určitě doporučuje vybírat fyzikální ochranné faktory, to znamená takové opalovací krémy a mléka, které obsahují maličké částečky, jež sluneční záření od kůže odrážejí jako zrcadlo. Co se doporučuje nejmenším dětem, mohou s výhodou využít i všichni ostatní, protože o některých chemických filtrech se diskutuje jako o potenciálně škodlivých. Navíc mohou citlivou pokožku dráždit.

Hlavně se nepotit

Ochlazování má během léta ráda i zdravá kůže, natož nemocná. Velké teplo jí nedělá dobře. Když se zapotí či zapaří, agresivní pot ekzém zhoršuje a svědění bývá intenzivnější. V horku je proto dobré vyvarovat se běhu a jiných náročných sportů. Pozor je ale třeba dát i na přechody z horka do klimatizovaných prostor, kdy se prudce mění okolní teplota. Ani to ekzematické kůži nedělá dobře.

Omezené vodní hrátky

Letní koupání je skvělé, ale ekzematici by to s ním neměli přehánět. Především dlouhá macerace kůže v chlorovaných bazénech nebo v přírodních nádržích, kde už se vlivem tepla množí sinice, může být riziková. Po takovém koupání je třeba se hned osprchovat a znovu namazat ochranným opalovacím krémem. Pokud jde o mořské zážitky, tam opět platí rada o okamžitém opláchnutí kůže po koupání – tentokrát proto, aby se odstranila slaná voda, protože krystalky soli pokožku s ekzémem nadměrně dráždí.

Atopický ekzém rovná se důkladné promazávání

Intenzivní promazávání ekzematické pokožky je celoroční samozřejmostí. Atopický ekzém narušuje kožní bariéru, díky čemuž kůže ztrácí hydrataci a ceramidy a naopak do ní mohou pronikat škodliviny a mikroorganismy, které vyvolávají nebo prohlubují kožní problémy.

Základem by mělo být pravidelné a důkladné ranní a večerní čištění pleti, používaní hydratačních a ochranných krémů a speciálních bariérových přípravků nebo kožních mastí, které zabraňují další ztrátě hydratace nebo pronikání škodlivin. Pro případ spálení je dobré mít po ruce na promazávání přípravky s obsahem panthenolu, aloe vera či vitaminu E, které kůži zklidní. Lékař může předepsat krémy s kortikoidy. Ty jsou vhodné na nejzanícenější místa.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1