Jak nepřibrat o Vánocích?

Jak nepřibrat o Vánocích?

Kdybych měla tvrdit, že přes Vánoce nepřiberu ani deko, mám nos jako Pinochio. Naše nejkomerčnější svátky jsou pro většinu z nás i synonymem konzumu a obžerství, ať se jim snažíme vyhnout, jak chceme. Kombinace volných dnů strávených často u televize a návštěv u příbuzných, kde se stoly prohýbají pod hromadami jídla, se na naší váze zkrátka projeví. Co s tím?

Odříkání nemá smysl

Podle Tomáše Kosačíka, který se v internetových vodách prosadil jako úspěšný výživový poradce Břicháč Tom, se vůbec nemusíte snažit držet přes svátky nějakou dietu. „Jednoduše proto, že to v tomto týdnu nemá smysl. Vy si stejně to nezdravé jídlo dáte (a může to být cokoliv) a budete mít z toho ještě horší pocit a špatné svědomí,“ říká. Pokud víte, že vás čeká množství nezdravého jídla, je mnohem lepší se na něj připravit dopředu a pár týdnů před Vánocemi se u stolu krotit.

Plánujeme do Vánoc

  • Omezte jednoduché cukry. Bílý cukr, sladidla, čokoládu, cukrovinky, bílé pečivo, slazené džusy… Víte, o čem mluvíme. To jsou věci, které už od teď pro jistotu stopněte a dopřejte si je jen na návštěvě.

  • Snídejte bílkoviny. Ty vás (na rozdíl od rohlíku s marmeládou) zasytí na půl dne. Příklad? Míchaná vajíčka nebo tofu, žitný chleba a spoustu zeleniny. Zkuste nesnídat ovoce. Zbytečně vás bude celý den honit mlsná.

  • Pijte. Zelený čaj nebo kvalitní káva nakopne metabolismus. A obyčejná voda vás částečně zasytí.

  • Dejte si vlákninu. Ta tlumí pocit hladu i chuti na sladké. Kde ji najdete? V jablku nebo listové zelenině. Nebo zkuste psyllium, vlákninu z lékárny.

  • Zapomeňte na fast food. Vyhledávejte kvalitní a „opravdové“ jídlo. Čím jednodušší, tím lepší. Jezte pomalu, budete dříve nasycení. Poslední jídlo si zkuste dát nejpozději čtyři hodiny před spaním.

  • Pokud „zhřešíte“ – neblázněte. Výčitky vám nepomůžou. Raději se běžte v klidu projít na čerstvý vzduch, z toho ještě nikdo nepřibral ☺

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1