Vbočený palec – jak ho dostat zpátky do boty?

Vbočený palec – jak ho dostat zpátky do boty?

To, když kloub palce změní směr prstu tak, že se nevejde do boty, není normální věc! Přesto se s tím mnoho žen smíří a o operaci nechtějí ani slyšet. Prostě se jí bojí. Hallux valgus, tedy vbočený palec, ale má řešení. A nejen to chirurgické. Zničení kloubu, a tedy i velkým bolestem, je možné předcházet.

Na celém světě trpí deformitami palce 23 % lidí. Nad 65 let věku to je už 36 % lidí. Právě vbočený palec je častá deformita přednoží. Palec se odchýlí od své osy a přiblíží se tak k druhému prstu nohy. Když je odchylka větší než 15 stupňů, lékaři už hovoří o vadě. Možná to právě prožíváte vy nebo někdo z vašich blízkých… Na vnitřní straně, v místě základního kloubu palce, často vzniká bolestivý otlak na kůži a palec se také kroutí.

Mohou za to hormony

Jedná se převážně o ženský problém – mohou za to hormony estrogeny, které více uvolňují vazivo. Leckdy patálie s palcem začne po těhotenství, během nějž přirozeně narůstá ženina hmotnost. Někomu vbočený palec moc nevadí, mnohé ženy ale postupně musí obměnit celý botník a začít kupovat jen ortopedické boty na haluxy. Do jiných se totiž nevejdou.

Růst kostí neovlivníte

Za zdeformovaný palec mohou geny i vnější vlivy. Do vínku je člověku dáno, jestli má nesprávný poměr délek nártních kostí, nevhodný sklon kloubních ploch a sníženou pevnost vazů a svalů, které udržují kostru ve správné pozici. K vnitřním příčinám postižení kloubů u palců patří i onemocnění, jež vedou ke změnám na měkkých tkáních a kostech, což jsou například revmatoidní artritida nebo degenerativní onemocnění nervové tkáně.

Skoncujte se špatnými botami

K rozvoji vady si ale leckdy přispíváte sami, pokud nosíte nevhodnou obuv nebo máte spoustu nadbytečných kilogramů tělesné hmotnosti. Vznik obtíží může podpořit velká sportovní zátěž nebo i zaměstnání, kdy člověk dlouho stojí v uzavřených botách. Bohužel tu nejde jen o krásu nohy, ale hlavně o to, že se postupně změněnou zátěží ničí celý kloub palce.

Cvičení musí začít brzy

S léčbou vbočeného palce je potřebné začít co nejdříve, už při jeho vzniku, kdy se jedná spíše o prevenci. Pak mají smysl konzervativní postupy, jako je fyzioterapie a domácí cvičení. Spolu s nimi přinášejí úlevu korektory k udržení správné pozice nohy, anebo fixační náplasti.

Operace úplně jinak

Operace přichází ke slovu, když pacienti necítí zmírnění obtíží anebo jim nevyhovuje pozice palce. Každopádně je třeba operovat včas, dokud není kloub palce zničený. Pak už některé účinné zákroky nelze provést. „Povědomí, že operace vbočených palců bolí, že se potíže záhy vracejí a že je zbytečné hledat chirurgickou léčbu, panuje po celém Česku. Všichni to říkají a neustále to čtu v internetových diskusích,“ říká Rastislav Hromádka, ortoped a podiatr z pražské kliniky Canadian Medical – Waltrovka, který u nás začal před pěti lety zavádět moderní operační postupy, jimiž se noha opravdu vyléčí. Kromě Prahy je už provádějí na dalších vybraných pracovištích například v Olomouci či v Brně.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1