5+1 cvik s kancelářskou židlí

5+1 cvik s kancelářskou židlí

Sezení v kanceláři dokáže být stejně úmorné. Od koukání do počítače a monotónních pohybů rukou často bolí oči, záda i zápěstí. Poradíme vám jednoduché cviky, které hravě zvládnete v kanceláři a bude vám k nim stačit pouze kancelářská židle.

Lehké protažení

Máte zrovna 5 minut volno, protože jste vyřídili důležité maily? Skvěle, než odejdete na kávu, zkuste se protáhnout. Stačí když se od stolu posunete ze židlí na délku rukou. Narovnejte záda, vzpřimte paže a pomalu se skloňte až se vaše dlaně dotknou stolu. Dívejte se na koberec. Jestli máte židli s kolečky, tak se zkuste posouvat směrem dozadu do protažení a zase zpátky. V pozici napočítejte do 20 a uvolněte. Opakujte tolikrát, kolikrát vám vaše časové možnosti dovolí.

Sedněte si na okraj židle. Nohy dejte do pravého úhlu. Měly by vás trochu vyvažovat, aby se s vámi židle náhodou nepřevrátila. Prohněte se v zádech a rukama se chyťte opěradla zezadu.

V pozici vytrvejte. Vylepšenou verzi zmíněného protažení si můžete vyzkoušet, pokud má vaše židle rukojeti. Chyťte se za ně a vstaňte. Měli byste zůstat v mírném záklonu s hlavou v prodloužení k tělu.

Stop ztuhlým nohám

Při dlouhém sezení nám často tuhnou všechny svaly. Když máte navíc nohy dlouho v jedné pozici, mohou vás začít tzv. mravenčit. Na jejich protažení máme rychlý cvik. Postavte se vedle židle. Zujte si boty a dejte si vyzutou nohu na židli. K noze se následně přitáhněte. Pokud vám nejde přitáhnout, zkuste se alespoň dotknout špičky. Ti více trénovaní mohou v pozici i chvíli vydržet. Opakujte minimálně pětkrát na každou nohu.

Dalším skvělým cvikem na nohy, kterým můžete plynule navázat na předchozí, je protažení ve skrčené poloze. Položte jednu nohu na židli. Tentokrát na její okraj. Pokrčte ji v koleni do pravého úhlu a protahujte tu, která zůstala na zemi. Opět se pokuste v pozici několik vteřin vydržet. Opakujte na obě nohy. Pokud máte kolečkovou židli, doporučujeme ji pevně zaparkovat ke zdi nebo jinému opěrnému bodu, který neuhne.

Trocha posilování

Tyto cviky vás jednak rozeberou, ale taky díky nim posílíte jednotlivé partie. Židli postavte tak, ať vám neujede ani se neposune. Budete ji potřebovat zezadu. Položte ruce na opěradlo a rozkročte nohy na šířku ramen. Pomalými pohyby jděte dolů, jako byste si chtěli dřepnout. Do dřepu však nedojdete. Maximální poloha je, když jsou stehna rovnoběžně s podlahou. Hlava vám zároveň nesmí klesnout pod paže. Pomalu nahoru a pomalu dolů v několika opakováních.

Židli nechte bezpečně ukotvenou na svém místě. Upravte ji tak, abyste se dostali k sedadlu. Avšak místo sednutí se za konec sedací části zapřete rukama takovým způsobem, aby zadek i zbytek těla zůstal nad zemí. Pohybujte se nahoru a dolů. Lokty nevybočujte do stran, ale směřujte je přímo na židli. Pohyby vykonávejte pomalu.

Všechny uvedené cviky jsou opravdu jednoduché a zaberou vám jen pár minut. Díky nim se i v práci můžete snadno protáhnout a ulevit tak svému namáhanému tělu. Pokud máte navíc kolegy, co nezkazí žádnou srandu, můžete zkusit cvičit společně.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1