Zánět slepého střeva: Srovnejte si životní hodnoty

Zánět slepého střeva: Srovnejte si životní hodnoty

5 min. čtení Eva Matoušková
Zánět slepého střeva řadí medicína mezi tzv. náhlé příhody břišní. Nejčastěji postihuje děti, ale celkem běžný je i v dospělosti. Jak ho poznat, a jaká je první pomoc? Co si o něm myslí východní směr medicíny?

Co člověk, to originál

Jak tomu bývá u mnoha onemocnění, zánět slepého střeva se u každého může projevit jinak. A protože ho laik snadno může zaměnit s obyčejnou bolestí břicha, samoléčba se rozhodně nedoporučuje. Jedná se o akutní stav, kdy postiženého náhle postihnou typické příznaky, jako zvracení, průjem, nebo naopak zácpa, nevolnost, malátnost či pocit na omdlení. Příznaky v oblasti trávicího traktu také často doprovází teplota a horečka, která signalizuje, že v těle probíhá zánět. Je poněkud složité určit, kde slepé střevo bolí. Každý jedinec má totiž trochu jinou anatomii těla, nicméně nejčastěji to bývá bolest kolem pupíku a v pravém podbřišku.

Slepé střevo: Jde to rychle

Akutní zánět slepého střeva, jinak také apendicitida, má rychlý progres. Během několika hodin se postižený z plného zdraví dostává do nemocnice, kde by měl také být co nejrychleji operován. Dříve se přistupovalo ke konzervativní léčbě – rozehnání slepého střeva. Protože se zánět ale často vrátil, spočívá dnes řešení hlavně v operačním zákroku, ať už laparoskopicky, nebo otevřenou operací. Za pár dnů po zákroku nemocný přechází do domácího ošetřování, kdy doléčení probíhá v klidovém režimu a při dietních opatřeních.

Co se stane, když zánět slepého střeva zanedbáme?

Největším rizikem je ruptura slepého střeva, proto je rychlý zásah lékaře tak důležitý. Pokud by zanícené střevo prasklo, infikovalo by svým obsahem (hnisem) dutinu břišní, kde vyvolá zánět pobřišnice. Takový stav je život ohrožující.  

Slepé střevo je odrazem naší mysli

Zdálo by se, že východní medicína je zaměřena hlavně na celkové zdraví člověka a chronické problémy, ale svůj pohled má i na akutní stav, jako je zánět slepého střeva. Slepé střevo je jakýmsi ukazatelem a vlastně i naším zrcadlem. Zánětem nám dává najevo, že je potřeba se zastavit, zpomalit ten životní kolotoč. Pokud naše tělo potřebuje pauzu, donutí nás skrze fyzické projevy nemoci zastavit se. Zánět slepého střeva jsou naše strachy a obavy, nedořešené problémy. Je to varování a usměrnění, abychom si srovnali myšlenky a nevydali se špatným směrem.

Využít špatné ve prospěch dobrého

Slepé střevo o sobě dá vědět tak rychle, že nás vytrhne z běžného života a my najednou musíme nechat všechno plavat. Hospitalizace, pak klid doma na lůžku, několik týdnů bez fyzické aktivity – zkrátka život naruby. Pokuste se nedívat na tuhle situaci jako na komplikaci, ale jako na příležitost. Konečně máte čas a prostor věnovat se sami sobě. Je to šance zbavit se ve své mysli všech nepotřebných věcí, obav a negativních myšlenek. Ukliďte si ve své duši a vězte, že je to velká prevence všech nemocí těla – čistá mysl = půl zdraví!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1