Zdraví dětí aneb proč mít domácího mazlíčka?

Zdraví dětí aneb proč mít domácího mazlíčka?

Základem zdraví je optimálně fungující imunitní systém. Imunita je úzce spjata se stavem naší střevní mikrobioty neboli mikroorganismů, které hned po narození začnou osidlovat trávicí soustavu dítěte. Právě o tu je třeba pečovat. Kromě vhodné pestré zdravé stravy, případně užívání probiotik může dětem s vytvořením zdravé mikrobioty pomoci domácí mazlíček.

Děti a zvířata předmětem výzkumu

Každý zvířecí druh může mít na vývoj dítěte jiný vliv, neboť mu přináší odlišné podněty. Psychologové nejčastěji zkoumají vztahy dětí s těmito zvířaty:

  • Akvarijní rybičky
  • Studenokrevná zvířata
  • Ptáci
  • Drobní savci jako jsou křečci či morčata
  • Kočky
  • Psi
  • Koně

Domácí mazlíček jako osobní lékař

Již v 70. letech začal americký psychiatr B. Levinson využívat při svých terapiích zvířata. Kontakt dítěte a zvířete budoval přirozeně pozitivní vztah a stal se účinným prostředkem při lékařských sezeních. Takzvaná zooterapie nebo také animoterapie se nejprve využívala v léčbě dětí s autismem nebo poruchou smyslů. Postupně se však zjistilo, že pouto mezi dítětem a zvířetem (nejčastěji psem) má vliv na rozvoj jeho citové složky, učí je zodpovědnosti a je prevencí stresu.

Proč přibývá nemocí?

O alergii se říká, že je to nemoc století a často se označuje za epidemii 21. století. Je to onemocnění, kterého masově přibývá. Jedním z důvodů, proč tomu tak je, může být přemíra hygieny a nedostatečný kontakt s mikroorganismy a parazity v raném dětství. Je všeobecně známo, že se imunitní systém každého z nás vyvíjí s ohledem na to, v jakých podmínkách vyrůstá a čemu je vystaven. V praxi to znamená, že žije-li dítě v přehnaně čistém prostředí, jeho imunitní systém se bude špatně bránit.

Střevní mikrobiom a zdraví dětí

Výzkumy vývoje střevní mikroflóry ukazují, že období nejranějšího věku života je zásadní pro vytvoření základu budoucího zdraví jedince. Čím je osídlení prospěšnými mikroorganismy druhově širší, tím zdravější jedinci z nich vyrostou. Střevní mikrobiota se stabilizuje kolem 3. roku života. V této době dítě začíná navštěvovat dětské koutky, školky a jiná zařízení. Je tedy důležité, aby sem přicházelo co nejvíce odolné, což mu umožní efektivně pokračovat v rozvoji tzv. adaptivní neboli získané imunity. 

Výzkumy mluví jasně

Posílení imunitního systému, potažmo střevního mikrobiomu, se rozhodli zkoumat odborníci z Mnichova. Předmětem jejich zkoumání byly malé děti, které sdílejí domácnost se psy. Na základě výzkumu bylo zjištěno, že tyto děti trpí výrazně méně alergiemi, astmatem nebo jinými kožními problémy. Důvodem bylo, že ve srovnání s dětmi žijícími v rodinách bez domácích mazlíčkům měly tyto děti výrazně širší zastoupení mikroorganismů ve střevech .

Podtrženo, sečteno: soužití s domácími mazlíčky má prokazatelně pozitivní vliv nejen na psychiku, ale také na střevní mikrobiom dětí. Takže, jakého mazlíčka vyberete?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1