Máslo patří do jídelníčku!

Máslo patří do jídelníčku!

Na světě snad není lepší pochoutka, než krajíc čerstvého křupavého chleba s máslem, trochou soli a případně i hrstkou nasekané pažitky, řeřichy či jiného „zelného lupení“. Přesto mnozí z nás chovají k máslu různé předsudky, jako třeba: když chci zhubnout, nesmím jíst žádné tuky, nemluvě o máslu, které spolu se sádlem zaujímá přední příčku na černé listině. Což je nejen častý mýtus, ale hlavně je to škoda. Připravujeme se tím o chuťový zážitek i řadu zdravotních benefitů.

Možná vás to překvapí, ale tuky jsou důležitou součástí jídelníčku a měly by tvořit 30–35 % doporučeného denního příjmu energie. Tuk je dokonce základem buněčných membrán a mozek je z něj tvořen ze 70 %!

Záleží i na množství

Není ale tuk jako tuk. Některé jsou prospěšné, jiné naopak škodí. Nejhorší jsou transmastné kyseliny, které vznikají při částečném ztužování (hydrogenaci) tuků. Najdeme je hlavně v různých náhražkách čokolády, levných cukrovinkách, čoko polevách nebo sladkém pečivu. Nejlepší pověst nemají ani nasycené mastné kyseliny, které se nacházejí převážně v živočišných tucích (tedy i v másle) a jejichž nadměrná konzumace zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, a tím i riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Všimněte si ale slůvka „nadměrná“. Také tyhle kyseliny totiž naše tělo potřebuje, ovšem pouze v odpovídajícím množství.

Bohatý zdroj „déčka“

Jak asi víte, klasické máslo obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku, zbytek tvoří voda a netukové složky pocházející z mléka (laktóza, kyselina mléčná, bílkoviny, soli, vitaminy). Jak už bylo řečeno, v másle se vyskytují převážně nasycené mastné kyseliny, které sice zvyšují cholesterol, ale jsou využitelné jako okamžitý zdroj energie a neukládají se v těle ve formě tuku. A co víc, máslo je bohaté na vitamin D, který příznivě působí na pevnost kostí, pomáhá udržovat ve formě svalovou hmotu, usnadňuje správné fungování nervového systému a mozkových buněk a posiluje imunitní systém. Máslo je také výborným zdrojem vitaminu A, který je nezbytný pro zdravý zrak, správné fungování štítné žlázy a dalších orgánů, dále obsahuje vitaminy E a K a další živiny. Dost dobrých důvodů k tomu zařadit ho do jídelníčku, co říkáte?

První využití? V kosmetice

Jestli si ale myslíte, že naši dávní předkové používali máslo stejným způsobem jako dnes my, pak jste na omylu. První oblastí, kde máslo našlo své využití, byla kosmetika, až potom přišla na řadu kuchyně, a to výhradně teplá. Máslo se používalo k maštění kaší nebo jako přísada do těsta při pečení. Na másle se peklo, dusilo i smažilo. Jedním ze starých oblíbených receptů je například máselník – koláč posypaný škvarky, cukrem a skořicí. Chleba s máslem, jak ho známe dnes, je záležitost mnohem novější. V Evropě se tahle dobrůtka rozšířila až v 17. století. V té době už byla také známá metoda stloukání másla v máselnicích. Hospodyně nejprve nechala mléko zkysnout, díky tomu máslo déle vydrželo a mělo lepší chuť. Z vrchu nádoby se sbírala smetana a přendávala se do jiné nádoby. A když už jí bylo dost, začalo se stloukat máslo.

Ghí – zázrak v kuchyni

V kuchyni však u másla narážíme na jeden problém, a to s teplotou, při které se začíná přepalovat. U másla je totiž příliš nízká. Řešením ovšem může být přepuštěné máslo (neboli ghí), které voní a chutná jako klasické máslo, ale nepřepaluje se, neobsahuje mléčnou bílkovinu, nemusíte ho dávat do ledničky a vydrží vám až rok. Exotický název ghí pochází z indické medicíny, ta považuje přepuštěné máslo za skutečný elixír zdraví, který posiluje celý organismus, vyživuje mozek, srdce, plíce, kůži a nervovou soustavu a podporuje flexibilitu celého těla (proto se tak často vyskytuje v jídelníčku jogínů). Je také vhodnou alternativou pro lidi s alergií na laktózu. V kuchyni se dá využít prakticky všude, kde je potřeba tuk – při vaření, dušení, restování, pečení i maštění. Pokrmům dodává příjemnou oříškovou chuť i vůni.

Recept na ghí aneb Jak si připravit domácí přepuštěné máslo? 

  1. Kvalitní nesolené máslo s co nejvyšším obsahem tuku zvolna rozpusťte v hrnci se silným dnem a na mírném plameni provařte cca 20–30 minut, dokud se z něj nevyvaří všechna voda. Pěnu ze syrovátky, která se tvoří na povrchu během vaření, průběžně odebírejte lžící.
  2. Když se na dně objeví zlatohnědá usazenina, odstavte hrnec z ohně, aby se vám máslo nepřepálilo. Nechte ho trochu zchladnout a teplé zceďte přes plátýnko nebo plenu do připravené nádoby ze silnějšího skla či keramiky.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1