Vitamin D – hit letošní zimy

Vitamin D – hit letošní zimy

5 min. čtení Mirka Drozenová
Děláte všechno možné, abyste v době nezvladatelně útočících virů podpořili svou imunitu? Pak vaší pozornosti určitě neunikl vitamin D, klíčový pro regulaci správného fungování obranyschopnosti. Tvoří se v kůži účinkem slunečních paprsků a v malém množství ho také získáváme stravou. V zimě, kdy na slunci moc nepobýváme, je tedy nutné vitamin tělu dodávat ve formě doplňků stravy.

S vitaminem D je to podobné jako s hygienou. Podle odborníků jsme ji v době předcovidové neměli dost, zimu co zimu jsme na sebe prskali v hromadné dopravě kapénkové infekce a nosili nemoci i do práce. Teď tedy hygienu dodržujeme opravdu úzkostlivě. A stejné je to s vitaminem D. To že ho má většina naší populace nedostatek, se ví už léta. Dokonce se mluví o tom, že s pokročilejším věkem máme nejen menopauzu, či andropauzu, ale také D-pauzu. Přesto jsme ho ve velkém začali nakupovat až s příchodem pandemie.

Bez slunce to nejde

„Mnoho nemocných či starých lidí nechodí téměř vůbec na slunce. Řada lidí se bojí rakoviny kůže a chrání ji vysokými ochrannými faktory před působením slunečních paprsků,“ vysvětluje Jiří Jenšovský, endokrinolog z pražské Ústřední vojenské nemocnice. „Ale když se řekne A, má se říci i B. Pokud nebudeme chodit na sluníčko, tak možná neumřeme na karcinom kůže, ale výrazně si snížíme kvalitu života, protože budeme mít málo vitaminu D.“

Otestujte svou krev

Hladiny vitaminu D lze změřit laboratorním rozborem krve, a když je ho málo, měl by ho člověk doplňovat. To je žádoucí nejen kvůli ochraně před infekcemi, ale i z řady dalších důvodů. Nedostatek vitaminu D studie objevují u pacientů s kardiovaskulárními chorobami, s vysokým krevním tlakem, s diabetem 2. typu či u depresivních pacientů. Naprosto klíčový je dostatek vitaminu D a vápníku pro novotvorbu kostní hmoty. Bez obou těchto prvků kosti řídnou a snadno se lámou. Bez déčka se také hůře regenerují svaly a klesá pravděpodobnost otěhotnění.

Déčko v koktejlu

Pro dobré fungování imunity je potřebná řada látek, ideálně namíchaných do cíleného koktejlu. Zinek podporuje množení a růst imunitních buněk včetně buněk imunitní paměti. Vitamin C urychluje činnost těchto buněk, vitamin D zase reguluje jejich reakce, aby organismus útočil na patogen, a ne sám sebe. Každý z nich má jinou funkci a dohromady tvoří užitečnou kombinaci, takže bez jejich dostatečného příjmu není ani imunita dostatečná. 

Dejte si rybu

Losos, pstruh, makrela, tuňák či úhoř, zkrátka mastné mořské ryby, jsou dobrým zdrojem vitaminu D. Navíc dodávají tělu i pro srdce zdravé omega-3 nenasycené mastné kyseliny. A kdo na ryby nemá chuť, ať sáhne po doplňku stravy. Ideální je dodávat tělu jak vitamin D, tak omega 3 kyseliny. Také si pohlídejte, kolik déčka sníte. Dospělému člověku se doporučuje denně sníst 1000 – 2000 IU (mezinárodních jednotek). Jako nejvyšší přijatelný denní příjem uvádí Evropský úřad pro bezpečnost potravin 4000 IU, nad tuto hranici už může hrozit předávkování.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1