Proč k nám chodí Mikuláš, čert a anděl?

Proč k nám chodí Mikuláš, čert a anděl?

Zanedlouho tu bude tento především u dětí oblíbený svátek. Tedy oblíbený především u těch, které nezlobily. Napadlo vás ale někdy, kde se tato tradice vlastně vzala a proč Mikuláše doprovází právě čert a anděl?

Tahle „parta“ patří k adventu

Určitě už bychom si neuměli představit těšení se na Vánoce bez Mikuláše. Už jako malí jsme čekali, jestli nám nechal nějakou nadílku za oknem, nebo tam snad bude jen uhlí, protože jsme hodně zlobili. Nebo jsme chodili na různé besídky, kam jsme se povinně učili nějakou tu básničku a tvářili se jako ti největší andílci. A nyní tuto tradici předáváme svým dětem a připravujeme pro ně balíčky s ovocem, oříšky a čokoládou. Jak na zdravé balíčky? Inspirujte se v našem článku Zdravá a chutná mikulášská nadílka.

6. prosince

V kalendáři najdeme svatého Mikuláše 6. prosince, do ulic však vyráží večer předtím. A kdo vlastně svatý Mikuláš byl? Žil mezi třetím a čtvrtým stoletím našeho letopočtu, narodil se v římské provincii v Lykii. Do povědomí tehdejších lidí se dostal kvůli své štědrosti, dobrotě, ale údajně má na svědomí i několik zázraků. Během svého života se zřejmě stal biskupem a křesťanství velmi bránil. Jeho úmrtí se datuje právě na 6. prosince, i když někteří historikové jsou toho názoru, že tento den byl vybrán záměrně, aby nahradil pohanský svátek bohyně lovu Diany, který na toto datum původně připadal. Svatý Mikuláš se postupem času stal patronem dětí, rybářů, námořníků, ale i právníků či vězňů. V křesťanské církvi má velmi výsadní postavení.

Hůl a čepice

Svatý Mikuláš bývá na obrazech zpodobňován jako starší muž s plnovousem, v červeném plášti, přičemž na hlavě má takzvanou biskupskou mitru a v ruce biskupskou hůl. Pojetí tohoto světce se však může lišit v závislosti na státu. Někde bývá dokonce vyobrazen jako holohlavý. A pro naděluje dětem? Tento zvyk se pojí s jeho dobrotou a zastáváním se slabších a obětí, které byly nespravedlivě obviněny. Mnohdy právě i dětí, kterým údajně již kdysi nosil ovoce a pomáhal jim. Právě svatý Mikuláš se stal předobrazem Santa Clause. V jiných zemích, například v Polsku, pak Mikuláš nosí dárky i na Štědrý den, místo našeho českého Ježíška.

Proč anděl a čert?

Co jiná zem, to jiný doprovod. Někde spolu s Mikulášem chodí pacholek, jinde dokonce policajt a někde jen samotný čert bez anděla. Právě anděl je údajně nejnovější přírůstek do Mikulášské rodiny. Možné vysvětlení můžeme najít v tom, že dobrotu Mikuláše musela vyvážit další síla a to ta pekelná – Čert a pak ještě jeho protipól Anděl. Děti by se tak díky tomu měli naučit rozpoznávat dobro a zlo. Tak snad na tuto tradici nezanevřou ani v dnešní přetechnizované době.

 Pokud chcete téma rozvinout, zkuste si vyzdobit i svou domácnost čertovsky. V našem článku přinášíme pár tipů, jak na tvoření s dětmi. 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1