Že si neumíte odepřít tradiční štědrovečerní pochoutky? A černý kuba, jahelná nebo hrachová kaše vám zrovna moc nejedou? Žádný problém. Tak si prostě připravte sváteční menu v odlehčené podobě. Pokud místo na kapra sáhnete po mořských rybách, můžete tělu (zejména srdci, mozku a imunitě) pomoci i s příjemnou dávkou Omega 3, kterou přirozeně obsahují.
Polévka se klidně obejde i bez jíšky
Pokud se na Štědrý večer neobejdete bez polévky, nezahušťujte ji moukou nebo jíškou, ale prolisovanou, či najemno rozmixovanou zeleninou (k tomuto účelu se hodí i brambory). A když ji nezahustíte vůbec, také se nic nestane. Vyzkoušejte třeba následující recept.
Na 4 porce potřebujete:
Příprava: Rybí porce očistěte, osolte a opepřete. Brambory a mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky. Očištěnou cibuli a česnek nasekejte nadrobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte mrkev, brambory a sůl. Vše krátce orestujte a podlijte vínem. Když se víno začne vařit, přilijte vývar tak, aby tekutina dosahovala jen do výše zeleniny. Na brambory poté rozložte porce ryby a snítku petržele a rozmarýnu. Vše zakryjte a zvolna vařte asi 30 minut, dokud nebudou brambory měkké. Potom rybu vyjměte a zbavte kůže. Zeleninu s vývarem rozdělte na porce, poklaďte kousky ryby a ozdobte bylinkami.
S alobalem ušetříte spoustu kalorií
Také ze smaženého kapra, který předtím, než se ocitne na talíři, často plave ve fritéze plné oleje, můžete vykouzlit lahodný a lehký pokrm. Co takhle připravit tradiční pochoutku trochu jinak? Třeba jenom na másle s bylinkami, grilovanou, zapečenou v troubě v alobalu nebo třeba dušenou na jablkách. Ušetříte si tím značné množství nadbytečných kalorií. Následující recept je velmi snadný a uvidíte, jak si pochutnáte!
Na 4 porce potřebujete:
Příprava: Kapra omyjte, očistěte, nakrájejte na filety, osolte a potřete sekanými nebo sušenými bylinkami (tymián, rozmarýn, estragon, oregano, koriandr, bílý pepř, kopr). Jednotlivé porce obalte v mouce a vložte do pekáčku do rozpáleného oleje. Pečte v troubě dozlatova (nebo grilujte v alobalu). Podávejte s citronem.
Neumíte si představit Štědrý večer bez smaženého kapra? Dbejte tedy aspoň na to, aby byl tuk dostatečně rozehřátý a nepřepaloval se. Po usmažení zlehka pomačkejte rybu z obou stran ubrouskem, který nasákne přebytečný tuk, nebo ji ponořte na několik vteřin do vroucí vody.
Místo uzenin víc mrkvičky a hrášku
Myslíte si, že bramborový salát bez majonézy, vajec a uzenin není to pravé ořechové? Ochutnejte některou z jeho odlehčených variant, a až potom suďte.
Na 4 porce potřebujete:
Příprava: Brambory uvařte ve slupce doměkka a pokrájejte na kostičky. Mrkev krátce povařte a spolu s cibulí a okurkou rovněž nakrájejte na kostičky. Vše osolte, opepřete a přimíchejte hořčici. Přidejte bílý jogurt a všechny ingredience propojte. Dle potřeby dochuťte solí, pepřem a octem.