Odlehčete štědrovečerní večeři

Odlehčete štědrovečerní večeři

Dozlatova usmažený kapr v křupavém trojobalu, jako příloha bramborový salát – vydatný sám o sobě díky přidané uzenině, vejcím a majonéze, kterou ve většině domácností rozhodně nešetří – a jako předkrm rybí polévka zahuštěná bílou moukou. O takové štědrovečerní tabuli se našim předkům ani nesnilo. Jejich sváteční stůl byl ve srovnání s tím současným mnohem skromnější a chudší – hlavně o masité pokrmy, ale zároveň i nadbytečné kalorie. Jinými slovy, lidé tehdy jedli daleko zdravěji. Proč v tomto duchu nepokračovat i dnes? Vánoce přece nejsou svátky obžerství...

Že si neumíte odepřít tradiční štědrovečerní pochoutky? A černý kuba, jahelná nebo hrachová kaše vám zrovna moc nejedou? Žádný problém. Tak si prostě připravte sváteční menu v odlehčené podobě. Pokud místo na kapra sáhnete po mořských rybách, můžete tělu (zejména srdci, mozku a imunitě) pomoci i s příjemnou dávkou Omega 3, kterou přirozeně obsahují.

Polévka se klidně obejde i bez jíšky

Pokud se na Štědrý večer neobejdete bez polévky, nezahušťujte ji moukou nebo jíškou, ale prolisovanou, či najemno rozmixovanou zeleninou (k tomuto účelu se hodí i brambory). A když ji nezahustíte vůbec, také se nic nestane. Vyzkoušejte třeba následující recept.

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 kusy ryby (kapr, pstruh, treska, okoun),
  • 4 brambory,
  • 2–4 stroužky česneku,
  • 2 snítky petrželové nati a čerstvého rozmarýnu,
  • olej,
  • 2 cibule,
  • 200 ml bílého vína,
  • 2 mrkve,
  • sůl, mletý pepř,
  • rybí vývar (dle potřeby).

Příprava: Rybí porce očistěte, osolte a opepřete. Brambory a mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky. Očištěnou cibuli a česnek nasekejte nadrobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte mrkev, brambory a sůl. Vše krátce orestujte a podlijte vínem. Když se víno začne vařit, přilijte vývar tak, aby tekutina dosahovala jen do výše zeleniny. Na brambory poté rozložte porce ryby a snítku petržele a rozmarýnu. Vše zakryjte a zvolna vařte asi 30 minut, dokud nebudou brambory měkké. Potom rybu vyjměte a zbavte kůže. Zeleninu s vývarem rozdělte na porce, poklaďte kousky ryby a ozdobte bylinkami.

S alobalem ušetříte spoustu kalorií

Také ze smaženého kapra, který předtím, než se ocitne na talíři, často plave ve fritéze plné oleje, můžete vykouzlit lahodný a lehký pokrm. Co takhle připravit tradiční pochoutku trochu jinak? Třeba jenom na másle s bylinkami, grilovanou, zapečenou v troubě v alobalu nebo třeba dušenou na jablkách. Ušetříte si tím značné množství nadbytečných kalorií. Následující recept je velmi snadný a uvidíte, jak si pochutnáte!

Na 4 porce potřebujete:

  • 800 g kapra,
  • 20 g hladké mouky,
  • sůl, pepř,
  • směs bylinek,
  • olivový olej,
  • 1 citron.

Příprava: Kapra omyjte, očistěte, nakrájejte na filety, osolte a potřete sekanými nebo sušenými bylinkami (tymián, rozmarýn, estragon, oregano, koriandr, bílý pepř, kopr). Jednotlivé porce obalte v mouce a vložte do pekáčku do rozpáleného oleje. Pečte v troubě dozlatova (nebo grilujte v alobalu). Podávejte s citronem.

Neumíte si představit Štědrý večer bez smaženého kapra? Dbejte tedy aspoň na to, aby byl tuk dostatečně rozehřátý a nepřepaloval se. Po usmažení zlehka pomačkejte rybu z obou stran ubrouskem, který nasákne přebytečný tuk, nebo ji ponořte na několik vteřin do vroucí vody.

Místo uzenin víc mrkvičky a hrášku

Myslíte si, že bramborový salát bez majonézy, vajec a uzenin není to pravé ořechové? Ochutnejte některou z jeho odlehčených variant, a až potom suďte.

Na 4 porce potřebujete:

  • 600 g brambor,
  • 160 g hrášku,
  • 160 g mrkve,
  • 160 g žluté (nebo červené) papriky,
  • 80 g bílého jogurtu,
  • 80 g kyselých okurek,
  • 40 g cibule,
  • 20 g hořčice,
  • sůl, pepř, ocet.

Příprava: Brambory uvařte ve slupce doměkka a pokrájejte na kostičky. Mrkev krátce povařte a spolu s cibulí a okurkou rovněž nakrájejte na kostičky. Vše osolte, opepřete a přimíchejte hořčici. Přidejte bílý jogurt a všechny ingredience propojte. Dle potřeby dochuťte solí, pepřem a octem.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1