Mikuláš přichází – vyzdobte si domov

Mikuláš přichází – vyzdobte si domov

Hodné děti se začínají těšit, zlobivé zachraňují na poslední chvíli, co se dá. Přichází totiž čas Mikuláše. A abyste to měli doma hezké a byli na všechny ty čerty, anděly a Mikuláše připravení, přinášíme vám pár tipů na výzdobu.

Zábavné postavičky

Budete potřebovat minimálně 3 klasické zavařovací sklenice. Dále bílý, černý, červený a zlatý (případně žlutý) papír. Ideálně ať jsou všechny tvrdé. Připravte si také dobré lepidlo nebo oboustrannou lepící pásku a tužku. Podle stáří dětí postupujte dál. Těm nejmenším můžete vše předpřipravit a ony budou už jen lepit. Větším budou stačit předkreslené jednotlivé prvky a oni už je vystříhají. A ty ještě starší nebo zručnější nechejte tvořit podle vlastního uvážení.

Na jednotlivé postavičky budete potřebovat:

  • Pro Mikuláše: oči, nos, vousy, pusa, obočí, vlasy, čepice s křížem.

  • Pro čerta: oči nos, knír, vousy, vlasy, rohy, jazyk.

  • Pro anděla: oči, nos, pusa, vlasy, hvězda či svatozář.

Všechny zmíněné části nalepíte na sklenici, pokud vás napadne něco navíc, klidně přidejte. Sklenice nakonec něčím naplňte. Děti si tam mohou odkládat např. dobrůtky.

 Ilustrační foto: Mimibazar.cz

Jednoduchá klasika

Možná si také pamatujete, jak se každý rok dělaly řetězy z barevných papírů a soutěžilo se, kdo ho udělá delší. A komu se následně při zavěšování nerozpadne. Pro ratolesti to je skvělá zábava. Navíc jim tím můžete vyzdobit pokojíček. Nachystejte si opět barevné papíry (můžete je rozdělit podle postav – čerti budou mít černé a červené, andělé bílé a žluté a Mikuláš bílé a červené) a lepidlo. Nastříhejte je společně na proužky. Ty mohou být různě dlouhé i různě široké. V dalším kroku je budete provlékat. Ideální velikost je však zhruba 2 cm šířka a 18 cm délka.

Vezměte první proužek a udělejte z něho kolečko. Oba konce se budou cca centimetrem překrývat a v tom místě je slepte. Druhý proužek provlečte vyrobeným kolečkem a stejným způsobem připevněte k sobě. Pokračujte, dokud se vám nebude zdát řetěz dostatečně dlouhý. Na závěr ho můžete zavěsit horizontálně či vertikálně na zeď i poličku.

Něco pro šikulky

Vyrobte postavičkám čertů krb. Použijte k tomu dárkovou (nebo malou nákupní) tašku z hnědého papíru, barevné papíry, tempery, drobné větvičky, kousky kartonu a tavnou pistoli. Tašku obarvěte na červeno s šedými prvky, které budou představovat kameny. Vystřihněte do jedné ze stran otvor jako má krb (nahoře zakulacený). Vnitřek vylepte šedým či černým papírem nebo opět vybarvěte temperami.

Z kartonu si mezitím vystříhejte jednotlivé plamínky, tzn. dole budou široké a budou se klikatit do špičky. Následně je nabarvěte pomocí červené a žluté tempery. Zmíněné barvy můžete různě míchat přes sebe. Jakmile dílo zaschne, slepte ho k sobě do tvaru ohně. Nachystejte si větývky a nalepte je zepředu k plamenům. Celé to vložte dovnitř tašky. Pomocí papírů, které vám určitě zbyly, můžete vyrobit ještě jednoho čerta, kterého připevníte do rohu připraveného krbu.

 Ilustrační foto: Pinterest.cz

Celá mikulášská výzdoba se točí v podstatě okolo tří hlavních postav – Mikuláše, anděla a čerta. Je to ideální příležitost si s dětmi povykládat o této tradici a užít si s nimi trochu společného času a zábavy.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1