Podporujte dobré vztahy dětí s prarodiči

Podporujte dobré vztahy dětí s prarodiči

Ať už bydlíte ve vícegeneračním domě nebo se vaše děti s prarodiči vídají jen jednou za čas, vždy je důležité podporovat a rozvíjet jejich vztahy. Vzájemná interakce je obohacující jak pro děti, tak pro prarodiče, kterým čas strávený s vnoučaty dodá životní energii a radost.

„Ale babička mi to dovolila!“

Pro děti jsou vztahy s prarodiči nedocenitelné. V raném věku se od nich učí jiné vzorce chování a také to, jaká pravidla fungují jinde než doma. To je důležité obzvláště v dnešní době, kdy se jednotlivé generace od sebe výrazně odlišují způsobem výchovy i životním stylem. Dědečkové a babičky svá vnoučata mnohdy rozmazlují, ale na druhou stranu jim často zakazují věci, které mají doma dovolené. Děti se tak učí vycházet s různými povahami dospěláků a mohou si od prarodičů odnést cenné zkušenosti a rady do života.

„Kdy zase půjdeme s dědou na výlet?“

Staršímu člověku dají vnoučata nový smysl života a obrovskou radost. Prarodiče chtějí pro své potomky jen to nejlepší a trávit čas s malými dětmi je pro ně naplňující. V blízkosti nevyčerpatelné vitální energie dětí najdou dědečkové a babičky novou chuť ke hrám, pohádkám i výletům. Připomenou si čas, kdy měli oni sami malé děti, ale dnes se už nestresují s výchovou a s vnoučaty si to pořádně užívají.

„To není můj dědeček, ale tatínek...“

Jedním z důvodů poklesu porodnosti evropské populace je i vyšší věk matek, které pořízení dítěte z různých důvodů odkládaly. Biologické hodiny nakonec vyhrají, ale prvorodičce už mnohdy táhne na čtyřicítku. U mužů je dnes tento trend ještě výraznější a výjimkou dnes nejsou ani padesátiletí tatínci s kočárky. V druhé generaci už to znamená, že se mohou prarodiče začít těšit z vnoučat někdy kolem sedmdesátky a jejich dospívání už často ani neuvidí. Děti starších rodičů mají zkrátka staré i prarodiče a už si s nimi nestačí vytvořit tak dobrý vztah.

„Já mám čtyři babičky, a ty?“

Se zvýšenou rozvodovostí přichází zajímavý fenomén a tím je nárůst počtu prarodičů. Zatímco dříve měl každý jen dva dědečky a dvě babičky, dnes je mnoho rodičů i prarodičů rozvedených a žije s novými partnery. O děti se sice o víkendech či prázdninách může potenciálně postarat více domácností, ale realita bývá jiná. Babička a dědeček s novými partnery často nemají čas, protože se starají o úplně cizí děti toho druhého.

Komplikované to je i obráceně – mnoho dnešních dědečků a babiček má navíc i pár nevlastních vnoučat. Pro jejich důchodový rozpočet to znamená zvýšenou zátěž při finanční podpoře potomků a nákupu dárků všem vnoučatům, nemluvě o tom, že mají méně volného času jen sami pro sebe.

„Babi, dědo, máme vás moc rádi!“

Zajistěte vlastním dětem dostatek kontaktů se svými rodiči. Děti mají staré lidi rády pro jejich klid a rozvahu a babičky a dědečkové udělají pro děti svých dětí první poslední. Harmonické souznění ob jednu generaci je výhodné nejen pro obě zúčastněné strany, ale i pro vás, kteří se nacházíte uprostřed. Fungující rodina a dobré vztahy uvnitř ní jsou tím nejdůležitějším, co svým dětem můžete dát.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1