Nevěra jako šance

Nevěra jako šance

Nevěra patří mezi náročné životní situace, které obrátí život člověka naruby. Pro podváděného znamená nevěra obrovskou bolest, zradu, ale leckdy také prozření a šanci na změnu. Důvody, které k nevěře vedou, nikdy nebývají černobílé. Každý z partnerů má svoji pravdu, proč právě oni se ocitli ve vztahovém trojúhelníku. Někdy však nevěra nemusí být konec, ale paradoxně začátek vztahu.

Co už je nevěra?

Každý si pod pojmem nevěra může představovat něco trochu jiného. Zatímco pro někoho je nevěra sex s jiným partnerem, pro jiného je za nevěru považováno už jen flirtování. Každý člověk je jiný, a proto i hranice toho, co svému partnerovi tolerujeme, jsou jiné. Obecně však lze říct, že nevěra pro podváděného partnera vždy znamená emočně zraňující vztah.

Fyzická versus emocionální nevěra

Často bývá uváděno, že pro ženy je mnohem zraňující nevěra emocionální, ve které hrají roli city, především láska. Pohlavní styk s absencí citů jsou ženy schopny odpustit, kdežto v opačném případě se s nevěrou jen velmi těžko vyrovnávají. Mimomanželský vztah založený na citech je vnímán jako zrada, kdežto jednorázový pohlavní styk často jako pouhé „uklouznutí“. Emocionální nevěra má totiž potenciál stávající vztah zničit, zatímco fyzický styk bez jakýchkoliv emocí s sebou takové riziko většinou nenese.

Kdo je nevěrou nejvíce ohrožen?

Podle odborníků se nevěra vyskytuje nejen ve vztazích, které jsou nespokojené, ale setkat se s nevěrou lze i tam, kde vše funguje tak, jak má. Důvodů, proč jsou lidé nevěrní je mnoho. Sexuální frustrace na jedné straně, ale i obyčejná manželská a partnerská nuda a šeď. Špatnou zprávou tak je, že nevěra může potkat opravdu kohokoliv.

Odpustit ano či ne?

Ti, kteří nevěru nikdy nezažili, nebo si to aspoň myslí, bývají nekompromisní. Nevěru? Nikdy! Jiný názor mají většinou ti, kteří si peripetiemi manželského soužití prošli a ví, že nevěru, zejména pokud jsou v rodině děti, nelze vyřešit během jediného dne. Ačkoliv nevěrníci se obvykle pasují do role obětních beránků, kterým se nevěra tak nějak „stala“, nevěra je volbou každého člověka.

Krize jako šance na změnu

Po provalení nevěry se řeší, co bude dál. Bude to vůbec někdy stejné jako dřív? Bohužel stejné jako před nevěrou to už nejspíš nebude. V podváděném zůstane pachuť zrady, která se jen velmi těžko odpouští. Pokud se podaří odpustit, je otázkou, zda nevěra bude zapomenuta. Na druhou stranu ale nevěra v sobě nese u některých párů také potenciál změny, a to změny k lepšímu. Díky nevěře může dojít k odhalení toho, co je ve vztahu špatně. Někdy totiž neutíkáme k jinému partnerovi, ale utíkáme od života, který žijeme.

Nečekejte nemožné

Pokud se partneři rozhodnou, že „to zkusí znovu“, je důležité, aby představy o novém začátku byly reálné. Bolest, hořkost a pocit zrady nezmizí ze dne na den. Možná, že neodejde dokonce nikdy, ale i na takovou variantu je třeba být připraven. Pomoci v takových situacích může psycholog či terapeut. Důležité je, aby šlo o nestranného odborníka, který bude na situaci schopen nahlížet objektivně. Konkrétní odpověď, zda vztah nevěru přežije, ale nečekejte. Terapeut sice pomůže získat reálný náhled na situaci a ujasnit si, co od vztahu očekáváme, ale návod na život po nevěře nedostaneme. Nejlepším odborníkem na náš vztah jsme totiž jen my sami!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1