Menstruační kalhotky pro první menstruaci

Menstruační kalhotky pro první menstruaci

PR článek 7 min. čtení Redakce
Mladé dívky se v dnešní době stávají ženami ve stále nižším věku. Zatímco jejich maminky si pamatují, že první menstruace přišla okolo 13 roku, dnes není neobvyklé, že dívky menstruují už v 11 letech. A jsou případy, kdy první menstruace přijde před 10 rokem.

Obchod pro ženy Maluna, který se specializuje na prodej různých menstruačních pomůcek a zboží pro ženy, provozuje také poradnu, a právě tam často píší nebo volají maminky mladých žen o radu. Ilona Bittnerová, majitelka obchodu, přibližuje jejich trápení: „Maminky, které nás kontaktují, jsou často dost zaskočené, že menstruace u jejich dcery přišla velmi brzy. Pokud jde o dívky, kterým je pod 10 let, jsou obvykle zoufalé a neví si rady ohledně výběru menstruační pomůcky.“

U dívek, které jsou chováním spíše děti než ženy, bývá použití menstruačních pomůcek někdy komplikované. Mají potíže vzpomenout si na to, že je potřeba menstruační pomůcku včas vyměnit a často je pro ně problém i samotné umístění vložky do spodních kalhotek. Použití pomůcek, zaváděných dovnitř do pochvy (tamponů či kalíšků), je u mladých dívek většinou nemožné. Nejde ani tak o problém fyzický, jako psychický, kdy si dívky nechtějí nic do pochvy zavádět. Samozřejmě u některých to kvůli panenské bláně není možné vůbec.

Řešením mohou být menstruační kalhotky. Vzhledem k jednoduchosti použití, pohodlnosti a v současné době už i mnoha zkušenostem, se jeví jako nejlepší pomůcka pro mladé dívky.

Výhody menstruačních kalhotek

I mladé dívky si umí obléci spodní kalhotky a jsou zvyklé je nosit, nečiní jim tedy potíže tuto pomůcku používat. Vše navíc drží přesně tam, kde má, možnost nehody je tedy minimální.

Pokud se dívky musí převlékat na tělocviku, nikdo nepozná, že mají menstruaci. Ne každá dívka chce toto téma sdílet se svými spolužačkami.

Kalhotky jsou velmi pohodlné – jen je potřeba zvolit správnou velikost (to řeší velikostní tabulky) a savost. Pokud mají dívky spíše slabší či normální menstruaci, není problém, aby měly jedny kalhotky od rána až do konce školy (nejedná-li se o dlouhé odpolední vyučování).

První menstruace bývají často dost nepravidelné. Tělo se vyrovnává s úplně novou hormonální situaci a nepravidelnost je normální – není potřeba ji řešit jinak než „dát tomu čas“ a to i několik měsíců. Menstruační kalhotky lze nosit i mimo dny menstruace. Dívka se tak vyhne tomu, že ji menstruace zaskočí nepřipravenou.

Nevýhody menstruačních kalhotek

Pokud má dívka silnější menstruaci nebo má školu dlouho, je potřeba si kalhotky převléknout. Není to ale problém, se kterým by si podle dosavadních zkušeností dívky neuměly poradit. Na záchodě se převléknou a použité kalhotky schovají do nepropustné taštičky, která se na pohled neliší od peněženky na drobné.

O kalhotky je nutné pečovat – tedy je po použití předeprat a pak vyprat. Toho se buď musí ujmout maminka nebo se to dcera musí naučit. Vzhledem k automatickým pračkám to ale není žádná velká práce navíc.

Tipy jak na výběr a na co nezapomenout

Savost – vždy si v popisu zboží zkontrolujte, zda jsou kalhotky dostatečně savé. Na začátku pořiďte jen pár kalhotek a vyzkoušejte, zda bude pro dceru tato pomůcka pohodlná a zda bude vybraná savost dostačující.

Značky – opravdu malé velikosti kalhotek nabízí značky Love Luna a Modibodi. Modibodi jsou vhodné i pro hodně silnou menstruaci a mají kalhotky s prodlouženou vrstvou vhodné na noc. Nabízí také rozepínací kalhotky, ty si lze převléknout, aniž by se žena musela svlékat z kalhot.

Velikost – pokud je dcera velká a má už dámskou velikost, není důvod vybírat menstruační kalhotky pro dívky. Mezi dámskými a dívčími kalhotkami není funkčně žádný rozdíl.

Menstruační plavky – neexistují jen menstruační kalhotky, ale i plavky. Ty jsou pro mladé dívky často jedinou možností, jak nepropásnout koupání, když jim na letní dovolenou vyjde menstruace. Jsou vhodné pro opalování i plavání, ale není je možné použít samostatně při silné menstruaci. Malé velikosti nabízí značky Modibodi a WUKA.

 

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1