I bez cukru může být dětství sladké

I bez cukru může být dětství sladké

Chtít pro své děti to nejlepší neznamená jim dopřávat vše, na co mají zrovna chuť. Zejména se sladkostmi bychom to neměli přehánět. Nejenže mívají vliv na správný vývoj mozku, způsobují změny v chování a závislost, ale můžeme jim zadělat i na pozdější zdravotní problémy. Přesto sladkost zakázat nelze, co tedy dělat?

Vždyť my je také jedli!

Jistě mnoho z nás napadne, že i my jsme jako malé děti jedli sladkosti. Když přijela babička, nebo třeba když jsme přinesli dobré vysvědčení, čekala na nás nějaká čokoláda nebo zmrzlinový pohár. A pořádně jsme si to užili. Problém dneška však je, že sladkost se stává běžnou součástí každodenního jídelníčku. A tak se mohou objevovat problémy s obezitou již u dětí předškolního věku. Avšak tloušťka není vše, co se s nadměrnou konzumací cukru pojí. Některé potíže se mohou přihlásit až o mnoho let později.

Bílý cukr tichý zabiják

Ne nadarmo se klasickému rafinovanému cukru říká bílý jed. V podstatě nemá žádné výživové vlastnosti a skrývá jen prázdné kalorie. Dnes se navíc dává téměř do každé potraviny, a co je horší do každé limonády a džusu. Kromě obezity a s ní spojenými komplikacemi, dětem hrozí především vznik diabetu druhého typ, celkově se oslabuje imunita a též negativně působí na paměť.

Sacharidy jsou nedílnou součástí jídelníčku

Mnoho lidí si myslí, že vynecháním sladkého, v laickém slovníku = čehokoli s cukrem, bude člověk zdravější. Není tomu tak. Sacharidy, tedy cukry, jsou součástí vyváženého jídelníčku a mají zde své místo. Dodávají nám energii, díky nim jsme schopni nalézat řešení, myslí nám to a naše svaly mají potravu k pohybu. Rozdíl sacharidů je však v jejich výživové hodnotě a celkovém vlivu na dětský (i náš) organismus. Zatímco bílý cukr rychle dodá energii, po chvíli ručička elánu spadne hluboce pod nulu a tělo se cítí unavenější než před tím. Popřemýšlet by se tedy spíš mělo, jak nahradit bílý cukr.

Zakázané ovoce chutná nejlépe

Především děti, které tráví hodně času v kolektivu, budou sladkosti pravděpodobně vyžadovat. Vidí to u svých vrstevníků. V tomto případě není vhodné sladké striktně zakázat. Zatímco v menším věku je ještě zvládnete mít jakžtakž pod kontrolou, ve vyšším věku (klidně první stupeň školy) se tzv. utrhnou ze řetězu. Najdou způsob, jak se k zakázané stravě dostat. Navíc vyloučení z kolektivu (zejména školkovských oslav) kvůli tomu, že vaše dítě „nikdy“ nejí medvídky, není pro psychiku zrovna vyživující.

Lepší než bezhlavé zákazy ve jménu rodičovského dobra bývá otevřená komunikace. Informujte, co jim přemíra sladkého dělá s tělem. Obezita totiž není jen o tukovém polštáři kolem pasu, ale souvisejících problémech jako přetížený kardiovaskulární systém, problémy s játry i trávením či nezdravá kůže (u teenagerů často způsobuje akné). U těch menších myslete rovněž na to, že děti dělají především to, co vidí doma. Takže i vy volte zdravou verzi dortíku ke kávičce. Obezita povětšinou není dědičná, ale návyky z domova ano (zejména co se stravy týče)!

Tip na sladké zdravě

Jestliže svým miláčkům chcete udělat radost a něco dobrého jim upéct, přinášíme recept na univerzální korpus. Z něho můžete vytvořit dort k narozeninám, ale třeba i buchtu na plech, bublaninu a jiné dobroty.

Co budete potřebovat:

Těsto:

  • 1,5 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 hrnek jablečného pyré
  • 3 rozmačkané banány – měly by být zralé
  • lžička jedlé sody, případně prášek do pečiva

Krém:

  • velký tučný jogurt – ten přes noc necháme vykapat přes plátýnko
  • ovoce dle chuti

Postup:

Ingredience na těsto smícháme, aby vznikla hladká hmota. Poté dáme do vymazané formy a pečeme zhruba 30 minut při 180 stupních celsia. Jogurt necháme přes noc vykapat a pak umixujeme s ovocem dle chuti. Například s jahodami, borůvkami apod. Namažeme na těsto, případně proklademe či ozdobíme ovocem.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1