Co trénovat, když se blíží šedesátka?

Co trénovat, když se blíží šedesátka?

Pohyb je nezbytnou součástí našich životů. I zdánlivě obyčejná chůze dokáže udělat s naším tělem a psychikou doslova zázraky. Navíc, pokud si dopřejeme výlety a toulky přírodou je efekt ještě znásoben. Mnoho lidí své tělo také pravidelně posiluje, ať už pod dohledem trenéra nebo prostřednictvím plavání, volejbalu, tenisu či jiného sportu. Spolu s věkem se však mění fyzické možnosti. Často nad pravidelnou aktivitou mávneme rukou a nebo si řekneme „příště“. Jenže právě v tomto věku bychom měli začít trénovat určité druhy pohybu. Jaké to jsou?

Rovnováha je základ

Hluboký stabilizační systém se nachází ve středu našeho těla a jeho součástí je i pánevní dno či svaly podél páteře. Pravidelné „posilování“ této oblasti dokáže zabránit řadě úrazů i případným onemocněním (bolesti páteře, inkontinence). Nejsnadnější způsob, jak svou rovnováhu povzbudit je zařadit do svého života balanční cvičení, které využívá pomůcek typu overball (malý míček), fitball (větší míč) nebo bosu (nafouklá polokoule).  

Zvládnu vstát ze země?

Tato otázka rozhodně není od věci. Pokud totiž člověk vyšel z kondice, pak zvednout se ze země je pořádná dřina a často nadlidský úkol. Tato dovednost vás však může ušetřit mnoha nepříjemným situacím a dokonce i zraněním! Několikrát za den si tedy sedněte na zem (kontrolovaně, žádné padání) a opět se zvedněte na nohy. Objevujte způsoby, jak to udělat co nejsnazším způsobem. Jakmile to natrénujete, zkuste to z lehu. Pokud jste hodně zvídaví, zkuste Feldenkraisovu metodu.

Jóga jako cesta k pružnosti i ve zralém věku

Stáří v asijské kultuře není chápáno negativně, nýbrž jako zralost, která s sebou nese moudrost. Tamní filozofie navíc pracuje nejen s moudrostí ducha, ale také těla. Právě cvičení posilující soustředění i tělesnou zdatnost je zde provozováno i ve vysokém věku. Může jít o jógové pozice, tai-chi nebo čchi-kung. Nebojte se poohlédnout se po lekcích (nemusí být nutně pro seniory) ve svém okolí. Na těchto technikách je zajímavé to, že nejde o výkon, ale osobní posun.

Tip pro ženy: Fitness pro ženy

Ano, myslíme to vážně. Možná budete překvapeny, jak dobře se budete cítit po tzv. kruhovém tréninku. Posilování už dávno není jen doménou mužů a hlavně neznamená nafouklé svaly. Naopak, nově vzniklá zařízení, tzv. fitness pro ženy, jsou uzpůsobena ženám všech věkových kategorií a hlavně jejich osobním potřebám (například udržení kondice nebo zpevnění). Základem je individuální tréninkový plán, který je vytvořen „na míru“ klientce. Navíc je k dispozici trenérka, která vám poradí.

Každý den se naučte něco nového

Zní to jako banalita, ale i mozek je v určité rovině „jen“ sval. Tím, že jej udržujete v dobré kondici, prospíváte nejen jemu, ale také svému tělu a zároveň činíte preventivní kroky proti vzniku řady civilizačních chorob. A pokud nevíte, jak na to, pak choďte do knihovny, čtěte knihy z oblasti, která je vám blízká nebo i vzdálená, hrajte s vnoučaty stolní hry, luštěte sudoku nebo křížovky. Skvělým krokem je také Univerzita třetího věku, která nabízí řadu skutečně zajímavých přednášek i exkurzí.

Pohyb jde ruku v ruce se stravou

Nezbytnou součástí dobré kondice je také zdravá strava. Od určitého věku však některé látky přestávají být v těle v potřebné míře a naopak jiných je tam až moc. Tato nerovnováha pak často stojí za zdravotními potížemi. Vhodné tedy je vedle zdravého jídelníčku zařadit také různé doplňky stravy, které pomohou vnitřní stav optimalizovat.

Jednou z takových látek jsou i Omega 3 mastné kyseliny (prospívají srdci, cévám, mozku i imunitě), vitamín D3 a K2 (vyživují klouby, chrupavky a kosti, vhodné jsou ty z mořských zdrojů - snadněji se vstřebávají). Ženy by mohly sáhnout i po ženšenu, muži zase po produktech, které pozitivně působí na prostatu (skvěle působí spojení hořčíku, pískavice řecké seno, rozchodnice růžové a damiány, případně vitamínů skupiny B).

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1