Tai-chi zlepšuje kvalitu života

Tai-chi zlepšuje kvalitu života

V Číně je po ránu k vidění spousta lidí, kteří se scházejí v parcích, aby si společně zacvičili tai-chi. Staré taoistické umění na první pohled připomíná ladný tanec. Také názvy jednotlivých pohybů jsou velmi poetické: Navíjení hedvábného vlákna, Brnknutí na loutnu, Pohádkový kůň tančí na obloze, Obejmi Měsíc... Opak je však pravdou. Tai-chi čerpá z dávných bojových umění a jeho mistry byli vždy zejména muži. Velký přínos má ale i pro moderního člověka. Pracuje totiž s vnitřní energií a vědomým dýcháním a dokáže účinně zbavovat stresu, ze kterého pochází drtivá většina všech nemocí...

Řeč je o tzv. vitální energii (neboli čchi) – nehmotné, ale mocné síle, která je základem veškerého života a která v lidském těle proudí tzv. meridiány (energetickými drahami). Jsme-li zdraví a spokojení, naše čchi jimi protéká volně a bez překážek. V opačném případě dochází ke stagnacím a blokádám, ze kterých se později mohou zrodit různé nemoci. Že na „podobné energie“ příliš nevěříte? I tak můžete zakusit blahodárné účinky tai-chi. Během cvičení se vitální energie uvádí do pohybu, ať už vědomě či nevědomě, a pro konečný výsledek není subjektivní dojem jejího ovládnutí nijak rozhodující. Tai-chi zkrátka funguje, ať chcete, nebo ne.

Zažijte pocit „plynutí s proudem“

Pozitivní vliv má i na psychiku. Soustředěním na táhlé plynulé pohyby a pravidelný dech se člověk rychle odpoutá od různých starostí a otravných myšlenek, které dokážou být hodně urputné, a tělo i mysl pomalu zaplaví pocit blaženého „plynutí“. Čím déle budete tai-chi cvičit, tím intenzivnější budou vaše vjemy a ono „propojení s veškerenstvem“. Narozdíl od mnoha jiných tělesných aktivit, kde energii vydáváte, ji zde naopak získáváte. Pravidelné cvičení funguje také jako velmi účinná prevence – od bolestí zad a hlavy přes psychickou odolnost vůči stresu až po různé civilizační choroby. Jste-li naprostý začátečník, může vám základní postoj s mírně pokrčenýma nohama a podsunutou pánví připadat dost nepohodlný, ale časem si na něj zvyknete, stejně jako na hluboké brániční dýchání provázející každý pohyb. A pokud vydržíte, vězte, že výsledek stonásobně předčí vaše očekávání.

Ochrana před demencí i Parkinsonem

Čínská akademie věd a další významné instituce prováděly v této souvislosti průzkumy u lidí, kteří se dlouhodobě věnují tai-chi, a výsledky jsou více než přesvědčivé. Pravidelným cvičením dochází ke zlepšení srdeční a dechové funkce, poklesu hladiny cholesterolu, zpomalení procesu osteoporózy (řídnutí kostí), ale také k harmonizaci a zlepšení činnosti mozku a paměti. Tai-chi podporuje činnost vnitřních orgánů a přispívá ke zlepšení látkové výměny. Velmi příznivě působí na svaly a klouby a – jak už bylo řečeno – disponuje silným antistresovým účinkem. Bez nadsázky lze říct, že každodenní praktikování tai-chi je tím nejlepším tréninkem pro náš nervový systém (působí dokonce jako prevence Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby).

Pusťte do svého života harmonii

Tai-chi je založeno na taoistické filosofii, jejímž základem je prolínání a vzájemná přeměna jinu a jangu (dvě navzájem opačné a doplňující se síly, které se nacházejí v každé živé i neživé části vesmíru) a spolupůsobení pěti elementů: ohně, země, kovu, vody a dřeva. Plynulé pohyby zosobňují vodu. Cvičení v pravidelných, urovnaných, přesných tvarech s sebou nese energii kovu, pevné a stabilní postoje symbolizují zemi, velké otevřené pohyby představují oheň a pohyby podobné chůzi náleží prvku dřeva.

Tai-chi je jedním z mála cvičení, které je vhodné pro každého bez ohledu na věk nebo kondici, dá se dokonce provádět i vsedě či na posteli. Stále ještě váháte, zda to zkusit? Uvědomte si, že harmonie, kterou nastolíte uvnitř svého těla, zrodí harmonii, jež se odrazí ve všech oblastech vašeho života. Co víc si člověk může přát?

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1