Vytvořte si domácí fitko z věcí, co máte běžně doma

Vytvořte si domácí fitko z věcí, co máte běžně doma

K tomu, abyste si vytvořili svoji osobní malou tělocvičnu uprostřed obývacího pokoje, nemusíte hned vykoupit některý ze specializovaných online obchodů s fitness pomůckami. Co takhle využít toho, co váš domov nabízí? Budete se divit, kolik možností se ve vašem bytě či domě najde.

K tomu, abyste nadále pracovali na své vysněné postavě, nemusíte trávit hodiny v posilovně. Skloubíte-li správnou, zdravou a vyváženou stravu s pravidelným pohybem, a to klidně i z pohodlí domova, výsledky se dostaví raz dva. Neklesejte na mysli, že je vaše fitness centrum stále zavřené, poradíme vám, jak si dát pořádně do těla i doma.

Cvičte s vlastní vahou

Ta nejlevnější a vlastně i nejefektivnější cvičební pomůcka u vás doma je vaše vlastní tělo. Tato cesta je vhodná zejména pro ty z vás, kteří si nelibují v posilovacích strojích. A to, že využijete jen své vlastní síly a své tělo, rozhodně neznamená, že se budete při cvičení šidit. Trénink s vlastní vahou umí být pořádně náročný, ale díky němu si zajistíte bezpečnou formu posilování, zlepšíte flexibilitu a naučíte se perfektně pracovat s celým tělem.

K takovému cvičení budete potřebovat jen vhodnou obuv a oblečení. Nezapomínejte na důkladné zahřátí (skákání, běh na místě, tancování…), protažení, a pak se pusťte do samotného cvičení. Ideální je zvolit si několik cviků (dřep, prkno, zanožení, kliky…) a provádět dvě až tři kola po 20–30 opakováních.

Stolička jako stepper

Na posilování nohou a hýždí vám skvěle poslouží stolička, anebo třeba židle či křeslo. Zvolte ten kus nábytku, na který vám nebude vadit stoupat ve sportovních botách, a pak také ten, který vám vyhovuje výškově. Čím nižší stolička, tím jednodušší provedení cviku. A naopak. Poté už opět ve dvou až třech sériích vykročte jednou nohou na stupínek a druhou nohu s nádechem přitahujte k tělu. Odcvičte nejprve jednu nohu, následně druhou.

Okraj postele jako posilovač rukou

Paže bývají zejména u žen tou nejslabší částí těla, jíž disponují. Cvičit můžete kliky, ale také zaujmout pozice stolu (chodidla na zemi, tělo směřuje vzhůru, dlaně jsou na zemi) s tím, že se rukama zapřete o okraj postele. Pak už jen s výdechem krčte lokty a klesejte tělem směrem k zemi a zpět do základní pozice.

Klouzejte se pomocí papírových utěrek

Takzvané sliders neboli pomůcky, pomocí nichž posílíte celé vaše tělo, jsou hitem a zaručeně vás budou bavit. V posilovně je můžete znát jako plastové placky, na které si položíte nohy nebo dlaně a klouzavým pohybem posilujete, přitahujete a odtahujete dané končetiny a dáváte pořádně zabrat břišním svalům. Doma tyto speciální sliders nahraďte jednoduše papírovými utěrkami.

Ručník pro krásné a pevné paže

„Hodně muziky“ uděláte také s obyčejným ručníkem. Uchopte ho na šířku ramen, zpevněte ruce a předpažte. S nádechem ruce zvedejte nad hlavu, s výdechem zpět na střed. S touto domácí pomůckou můžete také pracovat s rotacemi, nebo jej překračovat.

Zapojte knihy

Nemáte na čtení čas? Nevadí! Vezměte si do ruky několik výtisků (množství je ryze na vás) a využijte je jako pomůcky k posilování. Vhodné jsou jako zátěž pro široké dřepy, sedy lehy nebo zmiňované zanožení. Anebo můžete zůstat v poloze ve stoje a s nádechem knihy zvedat nad hlavu. Díky nim můžete posílit opravdu celé tělo.

Další tipy naleznete v našich článcích:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1