Cvičit můžete při psaní dopisu nebo věšení prádla

Cvičit můžete při psaní dopisu nebo věšení prádla

Ve zdravém těle zdravý duch! Jenže náš způsob života tomu příliš nenahrává. A tak se rojí problémy se zády, krční páteří nebo karpálními tunely. Trpíme dlouhým sezením a nebo jednostranným pohybem v práci. Řešením může být pravidelná fyzická aktivita. A vězte, že o cvičení mnohdy budete vědět jen vy a vaše tělo.

Pravidelným cvičením trénujete své svaly (dochází k jejich smršťování a natahování), což podpoří i správné fungování lymfatického systému. Ten má pozitivní vliv na odplavování toxinů z těla, odbourávání podkožního tuku nebo zvyšování imunity. Kromě toho díky cvičení můžeme efektivně pracovat v boji s celulitidou a být blíže k vysněné postavě. I malý pohyb se počítá.   

1. Dýchejte

Chcete-li svůj den správně nastartovat, naučte se správně dýchat. Brániční dechové cvičení je vhodné k uvolnění, ale i k získání nové energie nebo úlevě od stresu. Jak na to? Posaďte se na židli, nohy na šířku pánve a záda rovná jako pravítko. Povolte ramena od uší, nestahujte lopatky (rovná záda drží břišní svalstvo, nikoli mezilopatkové, již tak přetížené svalstvo). Položte dlaně na stehna. Zhluboka se nadechněte a rozšiřujte hrudník do všech stran (nezvedejte ramena k uším). Vše opakujte 10–15 x.

2. Posilte břišní svaly a pánevní dno

Pokud trpíte bolestí zad, mohou za tím stát ochablé břišní svaly či pánevní dno.  Sedněte si rovně na kraj židle a zhluboka se nadechněte nosem. Se zádrží dechu zatněte břišní svaly. Poté vydechněte ústy. Opakujte třikrát po sobě. Stejný cvik můžete provádět i ve vzpřímené poloze, třeba když žehlíte nebo mícháte oběd v hrnci.

3. Nohy v hlavní roli

Dalším nenápadným cvikem je posilování nohou. Posaďte se na kraj židle a ruce si pevně zapřete o opěrky. Natáhněte nohy před sebe a nechte je zapřené o paty. S nádechem a rovnými zády plynule a pomalu nadzvedněte obě paty alespoň 30 cm nad zem. S výdechem je opět pomalu vraťte na zem. Toto provádějte v několika opakováních a bez švihání. Nejenže skvěle protáhnete nohy, ale posiluje i bříško.

4. Cviky pro krční páteř

Z dlouhého sezení u počítače a nesprávného sedu může začít trpět vaše krční páteř. Jednoduchým cvikem je úklon hlavy na jednu a druhou stranu. Aby byl cvik podporující, je třeba narovnat záda a zpevnit střed těla (pozor na prohnutá bedra). Zhluboka se nadechněte a s výdechem odložte hlavu na pravé rameno. Nezvedejte bradu, představujte si, že pod bradou držíte jablko, které nesmí vypadnout. S nádechem se vraťte na střed, poté ukloňte hlavu k rameni levému.

5. První pomoc pro bederní oblast

Velkým problémem dneška jsou bolavá bedra. Na vině jsou nedostatečně pevné břišní svaly nebo kroucení se na židli. Skvělým cvičením na bederní oblast je několikrát denně se předklonit ke stehnům (z pozice v sedě) a celou oblast důkladně prodýchat. Výborným pomocníkem jsou i „kočičí záda“. V pozici v předklonu s nádechem protáhněte páteř, s výdechem záda zakulaťte. Opakujte 5–8x.

6. Zdravá zápěstí

Karpální tunely (oblast, která propojuje předloktí a zápěstí) mohou potrápit nejen ženy. Každodenní psaní na počítači dává zápěstí zabrat. Prvními příznaky je nepříjemné brnění a mravenčení. Skvělou první pomocí je: Posaďte se na židli a upažte ruce, dlaněmi táhněte od sebe, jako kdybyste chtěli od sebe odtlačit pomyslnou zeď.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1