Proč si všímat bránice? Cviky, které vám ji pomohou rozhýbat

Proč si všímat bránice? Cviky, které vám ji pomohou rozhýbat

První věc, kterou uděláme po příchodu na svět, je hluboký nádech. Ve chvíli, kdy umíráme, zvolna vydechneme. Mezi narozením a smrtí plyne náš život. O tom, jaký bude, rozhoduje i to, jak dýcháme. V tomto ohledu hraje významnou roli bránice, která je jedním z nejdůležitějších svalů v lidském těle. Plní totiž celou řadu zcela zásadních funkcí, proto je třeba ji při dýchání dostatečně zapojovat. To však dělá, bohužel, jen málokdo z nás…

Zkuste někdy pozorovat malé děti. Když se nadechují, zvedne se jim bříško. Nádherně se zakulatí jako malý melounek. A při výdechu zase poklesne. Při tomto způsobu dýchání, kterému se říká brániční, celé tělo doslova pookřeje. Plíce mají dostatek prostoru, aby se mohly pořádně naplnit vzduchem, zlepšuje se ventilace a orgány se důkladně okysličují. I proto jsou děti mnohem pohyblivější, veselejší a energičtější než dospělí. Je to svým způsobem paradox: říkáme jim, jak se mají chovat, poučujeme je o tom, co je dobře a co špatně, vytýkáme jim jejich spontánnost, a přitom bychom se měli učit my od nich – třeba to, jak při dýchání aktivovat bránici. Žilo by se nám pak mnohem lépe.

Opora pro páteř a hnací motor pro lymfu

Bránice je hlavním nádechovým svalem, který až z 60 procent zajišťuje objem nádechu. Současně je svalem posturálním – to znamená, že přispívá ke vzpřímenému držení těla a poskytuje oporu naší páteři. Dále hraje důležitou roli v trávicí soustavě, neboť brání návratu potravy ze žaludku zpátky do jícnu, pomáhá udržovat orgány břišní dutiny na svém místě a podporuje jejich funkci (má například pozitivní vliv na přirozený pohyb střev). V neposlední řadě stimuluje volné proudění lymfy, která – jak známo – zbavuje náš organismus toxinů a různých škodlivin.

Většina lidí žije na kyslíkový dluh

My dospělí obvykle dýcháme docela jinak a bohužel úplně špatně. Při nádechu se nám zvedají ramena a klíční kosti, žebra se posunují na bok, břicho máme vtažené, hrudník rozšířený. Dýcháme totiž pouze horní částí plic. Není divu, že nám potom chybí vzduch a jsme nuceni dýchat v rychlejším tempu (zejména ti, kteří mají nějaké to kilo navíc). Při takovém způsobu dýchání přicházejí do plic malé dávky kyslíku a plíce pak pracují o to intenzivněji, ale pouze ve své horní části, přičemž dochází k předčasnému zužitkování buněk a v plicní tkání vznikají nefunkční „mrtvá pásma.“ Čím jsme starší, tím větší část plic se přestává aktivně podílet na procesu dýchání a organismus pak doslova hladoví po kyslíku. Tato situace vede ke vzniku různých dýchacích potíží, ale i srdečních, žaludečních a střevních onemocnění, problémů s ledvinami, játry či slinivkou.

Dvacet minut pro zdraví a vitalitu

Brániční dýchání se dá velmi snadno natrénovat. Zpočátku stačí provádět ho 20 minut denně (například 10 minut ráno po probuzení a 10 minut večer před usnutím). Pokud vytrváte, časem se tento dechový stereotyp zautomatizuje. Jak na to? Lehněte si na tvrdší podložku a snažte se lopatky i pánev srovnat se zemí. Jednu ruku si položte na oblast pupku a druhou na hrudník. Uvolněte se a pomalu se začněte nadechovat do břicha. Měli byste cítit, jak se lehce zvedá. Zároveň se začne postupně zvedat také hrudník. Při výdechu klesá opět první břicho a potom hrudník.

 

Posilněte srdce a vylaďte hormony

Až si zvyknete na nový způsob dýchání, můžete vyzkoušet i tzv. úplný dech, který se s oblibou praktikuje v józe. Lze ho provádět ve stoje, vsedě nebo vleže. Uvolněte se a zavřete oči. Klidně dýchejte nosem. Snažte se nadechnout do spodní části plic (břicho by mělo být vyklenuté). Poté se nadechněte do střední části plic. Pak vypněte hrudník dopředu a nadechněte se do horní části plic. Při rozpínání hrudníku současně roztahujte ramena. Tyto tři fáze následně spojte do jednoho pomalého nádechu, při kterém se celý hrudník roztahuje a plní vzduchem. Potom pomalu a zvolna vydechněte. Při výdechu postupně vtahujte břicho. Tímto cvičením rozproudíte v těle energii, posílíte srdce a podpoříte hormonální systém.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1