Lymfa – co všechno o ní víte?

Lymfa – co všechno o ní víte?

Lymfatický systém je pro nás nesmírně důležitý. Odvádí z těla veškeré škodliviny – bakterie, viry, bílkoviny, toxiny, a dokonce i rakovinotvorné látky. Pokud lymfa volně proudí, je všechno v pořádku. V opačném případě se objevuje celá řada zdravotních problémů počínaje otoky a celulitidou, přes únavu a migrény až po opakované virózy nebo jaterní potíže.

Určitě se vám občas udělá puchýř. Ta bezbarvá tekutina uvnitř, to je lymfa. Denně se jí v těle vytvoří 3–4 litry, z toho asi litr proudí v lymfatickém systému. Ten ovšem, narozdíl od krevního oběhu, nemá žádnou „pumpu“. Lymfa jím protéká pouze díky pohybu okolních tepen a svalů. Součástí tohoto systému jsou lymfatické uzliny, které filtrují protékající lymfu a zadržují všechny škodliviny. V těle jich máme přibližně 450 a představují hlavní obranné pilíře naší imunity.

Rizika přístrojové masáže

Každodenní stres, strava plná tuků, nedostačující pitný režim a minimum pohybu způsobují, že dnes téměř nenajdete člověka, který by neměl problém se zpomalenou lymfou. Tu je ale naštěstí možné znovu rozhýbat. Jak? Nejlépe tím, že si zajdete na lymfatickou masáž neboli lymfodrenáž. Mnoho wellness studií dnes nabízí tzv. nafukovací kalhoty. Touto procedurou si však můžete i uškodit. Je to jen přístroj a nemá cit. Je nastavený na určitý tlak, bez ohledu na potřeby klienta, a nebývá výjimkou, že ho obsluhuje člověk bez certifikátu v oboru lymfatických masáží. Ostatně, vždyť u tohoto typu přístroje stačí zmáčknout tlačítko. Přístrojová lymfodrenáž se navíc provádí pouze v oblasti nohou a břicha, narozdíl od té ruční, při které se pracuje s celým tělem.

Zmizí otoky i centimetry v pase

A jak taková ruční masáž probíhá? Jestli máte rádi jemné doteky, pak si to opravdu užijete. Právě takové jsou totiž speciální hmaty, kterými se odvádí lymfa z celého těla až do míst, kde přechází do krevního oběhu, což je v oblasti klíčních kostí. Krev se následně postará o filtraci přes ledviny a takto nasbíraná lymfa potom odchází z těla ven močí. Celá procedura trvá asi 1,5–2 hodiny, a přestože vám může připomínat pouhé hlazení, je velice účinná a efekt bývá často okamžitý. Oteklá lýtka rázem splasknou, zlepší se vám nálada a sukně vám bude v pase najednou o dost volnější. Výhodou ruční lymfodrenáže je také to, že ji lze použít i v případě, kdy je kůže citlivá na dotek, například po úrazech či operacích, po sundání sádry nebo při vážných lymfatických edémech (mízních otocích).

Pomoc pro ženy po operaci uzlin

Špatně fungující lymfatický systém ovlivňuje také stav pokožky, která bývá suchá, hrubá, unavená, s popelavým nádechem a rozšířenými póry. Zpomalená lymfa má za následek i celulitidu. Odpadní látky se ukládají do tukových buněk a vzniká „pomerančová kůže“. Lymfatická masáž ale může pomoct i při mnohem závažnějších problémech. Je velmi vhodná například pro ženy, kterým byly odoperovány uzliny v podpaží. V takových případech totiž často dochází k tomu, že lymfa se hromadí v postižené paži, což vede k různým deformacím. Při lymfodrenáži se tato přebytečná míza odvede do zdravé poloviny těla, kde se dál běžným způsobem odfiltruje.

Co je ještě dobré vědět

  • Asi 80 % lymfatického systému se nachází v podkožní vrstvě mezi kůží a svaly, což je právě důvod, proč není žádoucí používat podobný tlak jako při klasické masáži. 
  • K tomu, abychom aktivně rozhýbali stagnující lymfu, jedna masáž nestačí. Většinou je nutné absolvovat několik procedur za sebou v časovém rozestupu cca 3 dnů.
  • Podpořit tok lymfy můžete i sami pomocí bráničního dýchání (kdy se nadechujete do bříška). Stačí 15 minut denně, třeba hned ráno po probuzení nebo před usnutím.
  • Několik hodin po masáži pracuje lymfatický systém až 20krát rychleji. V tuhle dobu je proto důležité hodně pít, abyste podpořili vylučování škodlivin. Ideální je čistá neperlivá voda, zelený nebo ovocný čaj.
  • Kromě masáží rozproudíte lymfu také pohybem. Ten by měl být plynulý a přirozený, bez tvrdých doskoků a rychlého brzdění. Zkuste třeba jízdu na kole, svižnou chůzi, jógu nebo plavání.
  • Vyřaďte z šatníku všechno, co vás škrtí nebo je vám těsné. To se týká hlavně spodního prádla. Mnoho žen například běžně nosí podprsenky, které se jim doslova zařezávají do těla, a brání tak volnému proudění lymfy.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1