Rajčata jsou kromě toho bohatým zdrojem draslíku, který snižuje krevní tlak, a hraje tak důležitou úlohu ve správné činnosti srdce. Nedostatek tohoto minerálu se projevuje mimo jiné nepravidelným srdečním rytmem. Jen pro vaši konkrétní představu – jeden šálek rajčat obsahuje přibližně 11 procent doporučené denní dávky draslíku.
Pozor na ucpané cévy!
Lykopen je rostlinný pigment, který dodává rajčatům onu krásně červenou barvu, a je známý jako extra silný antioxidant. Tato látka také pomáhá zvyšovat „dobrý“ HDL cholesterol a snižovat „špatný“ LDL cholesterol. Jak asi víte, je-li v organismu nadměrné množství cholesterolu, mohou se na stěnách cév vytvářet aterosklerotické pláty, které způsobují ztrátu pružnosti cév, jejich zúžení, nebo dokonce ucpání. A odsud pak už často bývá jenom krůček k infarktu.
Vařená jsou lepší než čerstvá
Rajčata mají velkou výhodu v tom, že oproti jiným druhům zeleniny si tyto cenné látky uchovávají i poté, co projdou tepelnou úpravou. Vařená, dušená nebo zapékaná rajčata jsou dokonce ještě výživnější než čerstvá, protože se z nich uvolní mnohem větší množství lykopenu. Což v praxi znamená, že do zdravého jídelníčku klidně můžete zařadit i domácí rajčatové omáčky a kečupy, samozřejmě bez konzervantů a přidaného cukru.
Tip na lehkou a zdravou chuťovku
Rajčata plněná kuskusem
Co budete potřebovat:
Jak postupovat:
Rajčata na spodní straně lehce seřízněte, aby se nekutálela, a odřízněte z nich vršek. Opatrně je vydlabejte. Kuskus nasypte do misky a zalijte vroucím vývarem. Přikryjte a nechte asi 10 minut odstát. Do kuskusu vmíchejte utřený česnek, nasekanou nať jarní cibulky a petrželku a nadrolte balkánský sýr. Vše dochuťte solí, pepřem a římským kmínem. Potom vmíchejte polovinu dužiny, kterou jste vydlabali z rajčat. Kuskusovou směsí naplňte rajčata, přiklopte je odříznutým vrškem a pečte asi 10–15 minut při teplotě 180 °C. Podávejte s celozrnným pečivem.