Rajčata pro zdravé srdce

Rajčata pro zdravé srdce

Ačkoli si to jen málokdo připouští, na naše srdce číhá denně celá řada nástrah počínaje spěchem přes nikotin, alkohol a nezdravá jídla až po téměř všudypřítomný stres, který bereme už jako samozřejmost. Většiny návyků se člověk nedokáže vzdát ze dne na den (a často ani nechce), ale proložit si ke svačině sendvič několika plátky rajčete, to zvládne každý. Právě rajská jablíčka jsou totiž nejbohatším zdrojem lykopenu, který brání vytváření nebezpečných krevních sraženin, a tím předchází vzniku infarktu.

Rajčata jsou kromě toho bohatým zdrojem draslíku, který snižuje krevní tlak, a hraje tak důležitou úlohu ve správné činnosti srdce. Nedostatek tohoto minerálu se projevuje mimo jiné nepravidelným srdečním rytmem. Jen pro vaši konkrétní představu – jeden šálek rajčat obsahuje přibližně 11 procent doporučené denní dávky draslíku.

Pozor na ucpané cévy!

Lykopen je rostlinný pigment, který dodává rajčatům onu krásně červenou barvu, a je známý jako extra silný antioxidant. Tato látka také pomáhá zvyšovat „dobrý“ HDL cholesterol a snižovat „špatný“ LDL cholesterol. Jak asi víte, je-li v organismu nadměrné množství cholesterolu, mohou se na stěnách cév vytvářet aterosklerotické pláty, které způsobují ztrátu pružnosti cév, jejich zúžení, nebo dokonce ucpání. A odsud pak už často bývá jenom krůček k infarktu.

Vařená jsou lepší než čerstvá

Rajčata mají velkou výhodu v tom, že oproti jiným druhům zeleniny si tyto cenné látky uchovávají i poté, co projdou tepelnou úpravou. Vařená, dušená nebo zapékaná rajčata jsou dokonce ještě výživnější než čerstvá, protože se z nich uvolní mnohem větší množství lykopenu. Což v praxi znamená, že do zdravého jídelníčku klidně můžete zařadit i domácí rajčatové omáčky a kečupy, samozřejmě bez konzervantů a přidaného cukru.

Tip na lehkou a zdravou chuťovku

Rajčata plněná kuskusem

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek kuskusu
  • 2 hrnky vývaru
  • 2 ks natě jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 8 ks větších zralých rajčat
  • 120 g balkánského sýra
  • 2 snítky hladkolisté petrželky
  • mletý černý pepř, kmín a sůl podle chuti

Jak postupovat:

Rajčata na spodní straně lehce seřízněte, aby se nekutálela, a odřízněte z nich vršek. Opatrně je vydlabejte. Kuskus nasypte do misky a zalijte vroucím vývarem. Přikryjte a nechte asi 10 minut odstát. Do kuskusu vmíchejte utřený česnek, nasekanou nať jarní cibulky a petrželku a nadrolte balkánský sýr. Vše dochuťte solí, pepřem a římským kmínem. Potom vmíchejte polovinu dužiny, kterou jste vydlabali z rajčat. Kuskusovou směsí naplňte rajčata, přiklopte je odříznutým vrškem a pečte asi 10–15 minut při teplotě 180 °C. Podávejte s celozrnným pečivem.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1