Zdravá tempa. Jak plavat, abyste ulevili svému tělu a zbavili se stresu?

Zdravá tempa. Jak plavat, abyste ulevili svému tělu a zbavili se stresu?

Plavání má na lidský organismus řadu pozitivních vlivů. Možná si při pobytu ve vodě vzpomeneme, že i prvních devět měsíců naší existence jsme strávili právě ve vodním prostředí. Ne každý styl však našemu tělu skutečně prospívá. Jak tedy plavat, abychom se vyhnuli nechtěným komplikacím.

Plavání poskytuje vnitřní i vnější masáž

Výhodou pobytu ve vodě je, že unese kohokoli z nás. Je jedno, jakou velikost oblečení zrovna nosíte. Voda vám pomůže až s 90 % vaší hmotnosti. Plavání zapojuje celou řadu svalů. Kromě končetin se jedná zejména o zádové a břišní svaly. Protože spolu s tempy kolem našeho těla proudí voda, masírujeme a prokrvujeme i kůži a svalstvo pod ní. Tím také pomáháme uvolnit naše klouby. Plavání navíc posiluje mezižeberní svaly a dokonce nás naučí pracovat i s bránicí, jakousi „blánou“ oddělující břišní dutinu od hrudníku. Je to právě bránice, která nám pomůže masírovat orgány zevnitř a zabezpečit jim tak hladší fungování.

Plavání jako antistresová pomůcka

Velkým přínosem plavání je práce s dechem. Jak ve svém životě dýcháte? Je váš dech spíše povrchní a nebo jím dokážete svůj hrudník, případně bříško, rozšířit do všech směrů? Povrchní dýchání je jednou ze známek stresu. Úlevu můžete nalézt právě vědomým prohloubením svého dechového rytmu s tím, že svůj trup necháte přirozeně rozpínat do všech směrů. Plavání je na to skvělý trénink. S povrchním dýcháním daleko nedoplavete. Teprve uvolnění vám dovolí se nadechnout. S hlubším dýcháním pak dojde k prokrvení vnitřních orgánů, ustoupením stresové reakce a opětovnému nastartování například trávení. Plavání navíc dovoluje i nahromaděný tlak spálit skrze fyzickou aktivitu.

Zásady zdravého plavání

  1. Zapomeňte na styl „paní radová,“ kdy vám z vody kromě hlavy s účesem trčí také ramena a kus hrudníku a styl tak připomíná více šlapání vody než plavání. Naopak, položte se na vodu tak, aby krční páteř nebyla zakloněná, ale byla prodloužením celé páteře. Tím se vám povolí i bedra a tělo jakoby samo vyplave k hladině.
  2. Během temp (styl prsa) nechte lehce ponořenou bradu do vody. Pro lepší uvolnění lze samozřejmě nořit při výdechu celý obličej do vody, ale není to bezpodmínečně nutné. Pomohou plavecké brýle.
  3. Spojte prsty na rukou a vytvořte z nich malé mističky. Při záběru (tempu) je paže lehce povytočte směrem ven (už v ramenou ne jen zápěstí). Lokty nechoďte za ramena. Dopředu s nimi vyrazte v okamžiku, kdy spojujete nohy.
  4. Rychlost plavání určuje pohyb nohou. Jakmile udělají své tempo, chvilku splývejte (stačí pár vteřin) tak, že necháte natažené ruce vpředu dotýkat se ukazováčky. Prsty jsou také natažené a vedle sebe (nemodlí se).
  5. Prostor na nádech přirozeně vzniká v okamžiku, kdy ruce zabírají a lokty jsou přibližně v úrovni ramen. Horní polovina těla se jakoby zvedá nad hladinu.
  6. Zkoušejte vydechovat do vody. Vzpomeňte si na dětství, kdy největší legrace byla tvorba bublinek do limonády.
  7. Soustřeďte se na to, aby pohyb končetin byl souměrný.
  8. Pokud plavete venku, nezapomeňte na opalovací krém. Voda účinky slunce zesiluje.
  9. Nebojte se využít speciálních pomůcek - např. destičky, molitanoví hadi aj.

Speciální péče zvaná moře

Zvláštní kategorií je slaná mořská voda. Kromě zmíněné masáže (podpořenou ještě překonáváním vln) navíc poskytuje i přírodní očistu naší kůži. Zbavuje póry od nečistot, odmočí a odplaví „starou“ kůži a zároveň pokožku vyživí minerály obsaženými v soli. V kombinaci s mořským větrem (též prosyceným solí) a pískem pak získáte něco jako přírodní peeling. Pokud chcete vliv moře využít i jinak, choďte bosí vlnami. Promasírujete chodidla a aktivujete jednotlivé akupresurní body, které se nich vyskytují a navíc máte šanci vytvarovat svá lýtka a stehna do krásy. Nepředvídatelnost vln nás nutí zapojovat svaly, které jinak zůstávají tiše nečinné.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1