Jak uvolnit bederní páteř

Jak uvolnit bederní páteř

Probudili jste se ráno s bolestí v zádech a nemůžete se narovnat? Možná jste den předtím zvedali něco těžkého, nebo jste se dlouhé hodiny hrbili u počítače. Třeba spíte na příliš měkké matraci, anebo se prostě jen málo hýbete. Případně si zkuste – ale upřímně – odpovědět na otázku, kolik starostí a povinností si nakládáte na svá bedra...

Od bolesti spodní části zad si můžete ulevit mnoha různými způsoby. Ke zmírnění potíží přispívá například teplo. Máte doma elektrickou dečku? Stačí, když ji přiložíte na bedra a oblast pánve. Pokud u toho budete chtít ležet, lepší poloha je na břiše, kdy jsou bederní obratle ve vhodnějším postavení. Stejně dobře jako elektrická dečka poslouží i gelové sáčky (koupíte je v každé lékárně), které můžete ohřát ve vodní lázni nebo mikrovlnce, a to ideálně na teplotu 40–60 °C. Až si je budete přikládat na záda, položte pod ně kousek látky (kapesník, utěrka apod.), abyste se vyhnuli případnému popálení.

Zatlačte na akupresurní body

Pod kolenem uprostřed kolenní rýhy se nachází akupresurní bod nazývaný Wei Zhong (centrum rovnováhy).

Tlačte na něj bříškem prostředníčku až do pocitu mírné bolesti. Použijte vždy stejnou ruku a nohu a poté strany vystřídejte. Další velmi účinný akupresurní bod najdete uprostřed mezi nejvyšším místem vnitřního kotníku a okrajem Achillovy šlachy – říká se mu Tai Xi (mocná bystřina). Tlačte na něj palcem, dokud neucítíte lehkou bolest, nebo jemné brnění na chodidle. Opět provádějte nejprve na jednu a potom na druhou stranu.

Cvičte, protahujte se, dýchejte

Položte se na břicho (na karimatku, koberec apod.) a opřete se o předloktí. Několik minut zůstaňte v této pozici, nebo zvolna střídejte leh na břiše a vzepření se o ruce. Na břicho se pokládejte s nádechem, směrem nahoru vydechněte. Když to zvládnete, můžete se vzepřít i o natažené paže (pozice „kobry“).

Při dalším cviku si opět lehněte břichem na podložku a otočte hlavu na pravou stranu. Upažte, pokrčte pravou nohu v koleni a položte ji vedle hrudníku. V pozici „žáby“ setrvejte tak dlouho, jak vám to bude příjemné. Potom zopakujte totéž i na levou stranu.

K uvolnění svalů bederní páteře pomáhá také dýchání do břicha (hluboké brániční dýchání). Lehněte si na záda a ruce položte na oblast kolem pupíku. Potom se pomalu nadechujte nosem přímo do dlaní a vnímejte, jak se vaše břicho plní vzduchem (jako by vám pod rukama vyrůstal malý balónek). Poté začněte pomalu vydechovat ústy a rukama mírně tlačte do břicha, které nyní klesá. Opakujte alespoň 20krát.

Při následujícím cviku si lehněte na záda a mírně pokrčte kolena, ruce jsou ve vzpažení dlaněmi vzhůru. Potom podsaďte pánev, nadechněte se, zatáhněte břicho směrem k páteři, stáhněte hýždě a pánev pomalu zvedejte vzhůru, až po dolní část lopatek. Pak se s výdechem zvolna vraťte zpět, ale zastavte se kousek nad podložkou. Proveďte nejméně 10krát.

Nechte druhé, ať se o sebe postarají

Člověk se pod tíhou starostí a problémů hrbí a „sklání k zemi“. Tato zátěž, trvá-li dlouho, způsobuje stres a svalové napětí, což se časem projeví právě bolestmi zad. Ty jsou z pohledu psychosomatiky jasným signálem toho, že se necháváme přetěžovat, ignorujeme své vlastní potřeby, ale zároveň nemáme sílu otevřeně říct, co nás trápí, a odhodit ze svých zad nadměrný náklad. Je to i váš případ? Pak si uvědomte, že není vaší povinností vycházet vstříc všem, kteří vás o to požádají. Každý je zodpovědný pouze sám za sebe a nemusí přebírat zodpovědnost ještě za druhé (s výjimkou vztahu matka–dítě). I vy máte plné právo odpočívat, lenošit a odmítnout všechno, do čeho se vám nechce. Myslete na to ještě dřív, než vás příště začne píchat v zádech.

Tip z přírodní medicíny

Rozmixujte stejné množství višňové šťávy a šťávy z tmavých hroznů. Při bolesti pijte 3–6 skleniček denně, až do ústupu potíží.

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1