Jak se zbavit tuku kolem pasu

Jak se zbavit tuku kolem pasu

Vypouklé bříško a nevzhledná „pneumatika“ nesužuje pouze dámy kyprých tvarů, ale i ženy se štíhlou postavou. Příčinou toho, že nám v pase přebývají centimetry, může být také nadýmání, různé poruchy trávení a povolené břišní svaly. Jak to tedy udělat, abyste bez problémů dopnula sukni? Upravte jídelníček a zařaďte každý den účinné posilovací cviky.

Máte ve zvyku vyběhnout z domova bez snídaně, kvůli práci často zanedbáte oběd a večer si to pak vynahradíte tím, že vypleníte celou ledničku? Pokud chcete ploché bříško, musíte se stravovat pravidelně. Když své tělo nenecháte hladovět, nebude mít potřebu dělat si zásoby na horší časy a vyrábět tukové polštářky. Ideální je pestrý vyvážený jídelníček s dostatkem celozrnného pečiva, ovoce a zeleniny, zdravých tuků (rostlinné oleje, ořechy, semínka) a kvalitních bílkovin (libové maso, ryby, vejce, luštěniny, quinoa, amarant, pohanka, ovesné vločky, tofu, polotučné tvarohy a bílé jogurty, kefíry, sýry typu cottage, mozzarella nebo olomoucké tvarůžky).

Škrtněte bublinky a využijte „spalovače“

Milujete perlivé vody a limonády s bublinkami? Potom se nedivte, že máte místo břicha balon. Ve střevech totiž vznikají střevní plyny, které se tvoří i díky tomu, že polykáte vzduch. Mnohem lépe proto uděláte, když přejdete na čistou pramenitou vodu. Nebojte se toho, jde jen o zvyk. Mnoho žen si také stěžuje, že doslova kynou po pečivu z bílé mouky. Nadýchaná kobliha nebo krajíc ještě teplého bílého chleba je velká dobrota, snažte se jim ale raději vyhýbat, nebo je aspoň nekonzumujte v odpoledních hodinách.

Naopak zvyšte podíl vlákniny, která ze střev vymete škodliviny a skvěle vás zasytí, takže pak snáze odoláte různým nezdravým chutím. Bohatým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo, knäckebrot, otruby, ovesné vločky, celozrnný kuskus, rýže natural, luštěniny, ořechy a samozřejmě ovoce a zelenina.

Hubnutí mohou usnadnit i některé druhy potravin, které rozhýbou metabolismus a podpoří odbourávání tuků. Mezi nejlepší „přírodní spalovače“ patří zelený čaj, zázvor, skořice, chilli papričky, cibule, česnek, ananas a citrusové ovoce. A až začnou růst borůvky, neváhejte a vyrazte s bandaskou do lesa. Tahle superpotravina je přímo expert na likvidaci břišního tuku!

Vytvarujte bříško pravidelným cvičením

  1. Lehněte si na zem, dlaně zasuňte pod zadeček a s nádechem zvedněte napnuté nohy nahoru tak, aby svíraly s bříškem pravý úhel. S výdechem je poté pomalu spouštějte dolů, ale nepokládejte je na podlahu, zastavte se těsně nad zemí. Proveďte 3 série po 10 opakováních. Dávejte si přitom pozor, abyste se neprohýbaly v bedrech.
  2. Opět si lehněte na zem, ale ruce rozpažte a nohy mírně přikrčte směrem k bříšku. Potom se s výdechem snažte položit spodní polovinu těla vlevo a s nádechem se vraťte do výchozí polohy. Totéž udělejte i vpravo. Opakujte 10krát na každou stranu ve 3 sériích.
  3. Při tzv. prkně neboli vzporu perfektně zpevňujete nejen bříško, ale i ruce a zadeček. Proveďte klik, lokty však nechte na zemi. Snažte se mít přitom zcela rovné tělo (hlava je také vodorovně), neprohýbejte se, ani se nehrbte. Pokud prkno zkoušíte poprvé, bohatě postačí 3 série po 20 vteřinách výdrže. Později si můžete postupně přidávat až do celé minuty.
  4. K nejlepším cvikům pro štíhlé bříško patří jízda vleže na kole, při které se aktivně  zapojuje horní i dolní část přímého břišního svalu. Provádějte denně aspoň 10 minut.

Extra tip

Jak posílit bříško bez cvičení

Choďte pěkně vzpřímeně se zataženým břichem. Procvičíte tím i příčný břišní sval, který běžně příliš nezatěžujeme. A právě na tomto svalu hodně záleží tvar našeho bříška.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1