Přijďte na chuť sardinkám! Sardinková pomazánka nezklame

Přijďte na chuť sardinkám! Sardinková pomazánka nezklame

Právě sardinky jsou bohatým zdrojem důležitých omega 3 mastných kyselin. Jaké recepty se sardinkami vyzkoušet, abychom si na nich opravdu pochutnali?

Zdraví v konzervě?

Když se řekne sardinka, obecně je tímto pojmem označovaná malá rybka, která žije nejčastěji ve Středozemním moři či Pacifickém nebo Atlantském oceánu. Těchto rybek existuje více jak 21 druhů. Své pojmenování dostaly zřejmě podle ostrova Sardinie v Itálii, v jehož blízkosti se také často vyskytují. Na náš stůl se nejčastěji dostávají v konzervě. Na rozdíl od většiny ryb tyto konzumujeme celé.

Sardinky jsou plné vitamínů a minerálů

I když dochází k jejich konzervování, tak si i přesto tyto malé rybky dokáží udržet své nutriční hodnoty. Ty jsou navíc pro naše zdraví velmi zajímavé. Sardinky totiž obsahují vitamín D a E, ale i celou řadu vitamínů skupiny B (B12, B2,B3,B5,B6). Dále jsou bohaté na minerály: zinek, magnézium, železo, draslík a fosfor. To však není vše. Kromě toho, že v sobě mají velké množství bílkovin, vyznačují se i přítomností důležitých omega 3 mastných kyselin, selenu a vápníku. Co jaká látka dokáže si můžete přečíst v našem Slovníčku.

Co rybka dokáže

A jakou službu udělají sardinky pro naše zdraví? Docela podstatnou. Jejich pravidelná konzumace pomáhá předcházet srdečním chorobám, posiluje imunitní systém, naše kosti, ale i vlasy a nehty. Díky omega 3 mastným kyselinám jsou navíc prospěšné i pro správné fungování našeho mozku a jako prevence rozvoje depresí. Navíc na rozdíl od jiných mořských ryb, se právě u sardinek nemusíte tolik obávat nebezpečných těžkých kovů. Je to dáno díky tomu, že sardinky jsou až na konci potravního řetězce a živí se především planktonem. Tím pádem do sebe nedostanou tolik těžkých kovů.

Sardinková pomazánka a co dál? 

Nejčastěji se ze sardinek dělá rybí pomazánka. Skvělé na tom je, že je tento recept opravdu snadný a navíc se dá obměňovat podle toho, co zrovna máte doma. Takže co třeba sardinková pomazánka s avokádem?

Ingredience:

  • 1 konzerva sardinek v oleji,
  • 1 zralejší avokádo,
  • 200 gramů polotučného tvarohu,
  • ½ cibule (může být šalotka),
  • šťáva z jednoho citronu,
  • sůl, pepř, případně bylinky na dochucení (pažitka, petrželka...)

Postup: Avokádo oloupeme a rozmačkáme, smícháme se sardinkami a tvarohem a vyšleháme dohladka. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku. Dochutíme solí, pepřem, šťávou z citronu a bylinkami. Podáváme s celozrnným pečivem a čerstvou zeleninou.

Trochu jinak

Konzervované sardinky lze použít i v jiných receptech, skvělé jsou například na pizzu či do těstovin. Pokud se vám však podaří sehnat i čerstvé sardinky, lze s nimi vykouzlit opravdovou lahůdku. Výborné jsou například grilované, ale vzhledem k tomu, že ještě nezačala grilovací sezona, zkuste si je připravit v troubě na plechu.

Sardinky s citronem a česnekem

Ingredience:

  • 1 kg očištěných sardinek,
  • 2 lžíce citronové kůry (z citronu bez chemického ošetření),
  • 3 stroužky česneku,
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje,
  • sůl, pepř, případně lze přidat i bylinky (mátu, tymián...)

Postup: Sardinky dejte do větší mísy a přidejte strouhanou citronovou kůru, prolisovaný česnek, olivový olej, sůl, pepř, bylinky. Vše důkladně promíchejte a dejte na pečící papír. Pečte v troubě zhruba 15 minut na 200 stupňů. Pokud chcete mít sardinky křupavější, obalte je po marinování v hladké mouce a pak osmažte ve větší vrstvě oleje. Dobrou chuť.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1