Granátové jablko: co skrývá pod slupkou?

Granátové jablko: co skrývá pod slupkou?

Toto ovoce se na našich stolech objevuje spíše zřídkakdy. Je to však velká škoda, svým složením a obsahem živin je to totiž takový malý červený zázrak.

Lahodné a prospěšné

Granátové jablko potěší naše tělo vysokým obsahem železa, vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku či sodíku. Kromě toho obsahuje i vitamíny skupiny B a vitamíny C, E, A, esenciální i neesenciální kyseliny. Navíc v něm najdeme antioxidanty, které zpomalují proces stárnutí a pomáhají v boji proti rakovině. Je v tomto směru dokonce lepší než červené víno či borůvky. Rovněž pomáhá snižovat krevní tlak, špatný cholesterol, posiluje kardiovaskulární systém i imunitu a díky obsahu vlákniny podporuje trávení.

Potěší především muže

Dobře samozřejmě udělá i ženám, ale jako jedno z mála druhů ovoce podporuje tvorbu testosteronu a oxidu dusnatého, který má vliv na kvalitu mužské erekce. Studie dokazují, že vliv na lidské tělo má konzumace již 50 ml čerstvé granátové šťávy denně.

Připravte si nejen grenadinu

Granátové jablko má v kuchyni dost široké zastoupení. Buď se využívá sladká šťáva, například na přípravu sirupu zvaného grenadina. Ten je velmi často součástí různých koktejlů. Pokud byste si z něj však chtěli namíchat něco doma, pak vězte, že vás bude stát asi tolik, co opravdu kvalitní víno. V syrovém stavu pak můžeme červené kuličky přidat do různých salátů, dezertů, dortů či pohárů. A nebo je sníst na svačinu. V tepelné úpravě se hodí především k masům, například grilovanému, rybám či sýrům.

Při nákupu pozor

Protože granátové jablíčka k nám putují většinou ze Středozemí, při nákupu si pohlídejte čerstvost. Především slupka by měla být pružná, celá červená bez hnědých fleků a na omak hladká.

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1